Nagorno-Karabach

Azerbeidzjan claimt cruciale overwinning

Inwoners van de Azerische hoofdstad Bakoe vieren de inname van de stad Shusha.Beeld EPA

De tweede stad van de enclave Nagorno-Karabach ligt onder vuur van Azerbeidzjan. Of dat stad al is ingenomen of niet, de Armeniërs zitten in de verdediging. 

Azerbeidzjan claimt in de oorlog om Nagorno-Karabach een cruciale zege te hebben geboekt met de inname van Shusha, de strategisch belangrijke tweede stad van de overwegend door Armeniërs bewoonde enclave. De Azerische troepen zouden daarmee rechtstreeks zicht hebben op de regiohoofdstad Stepanakert (Chankendi voor de Azerbeidzjanen), die minder dan tien kilometer verderop ligt.

President Ilham Aliyev van Azerbeidzjan maakte het nieuws van de overwinning zelf bekend. De Turkse president Tayyip Erdogan, die het Azerbeidzjaanse offensief volmondig steunt, was een van de eersten om hem te feliciteren met de verovering van de stad, waar tot aan 1992 vooral Azerbeidzjanen woonden. Inwoners van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe gingen massaal de straat op met vlagvertoon en geclaxonneer het wapenfeit te vieren.

Onbetwist nijpender

De leiding van Nagorno-Karabach ontkent de val van Shusha, door de Armeniërs Shushi genoemd. De strijd om de stad zou nog in alle hevigheid woeden, met vooralsnog onbekende afloop. Afgelopen week gaven de Armeniërs wel toe dat de tegenstander tot aan de stad was opgerukt. “Wie Shushi controleert, controleert Karabach”, zei de president van de eenzijdig uitgeroepen republiek nog enkele dagen geleden.

Ongeacht of Shusha is gevallen wordt de situatie van de Armeniërs in Karabach met de dag onbetwist nijpender. Na weken van zware gevechten heeft het grotere en beter uitgeruste Azerbeidzjaanse leger de enclave in de tang genomen en nagenoeg omsingeld, door de herovering van grote stukken Azerbeidzjaans grondgebied rond Nagorno-Karabach. De bufferzone werd sinds 1992 gecontroleerd door Armeense strijders uit Karabach. De val van Shusha zou betekenen dat de levenslijn die Karabach verbindt met het naburige Armenië goeddeels wordt doorgesneden, waardoor de bevoorrading van het gebied ernstig wordt bemoeilijkt.

Een foto uitgebracht door het Armeense leger enkele dagen terug, die de gevolgen van het Azerbeidzjaanse bombardement op Stepanakert laat zien.Beeld EPA

Gevlucht naar Armenië

Het gevolg is ook een verdere verslechtering van de situatie voor de achtergebleven bewoners van Stepanakert en andere delen van de enclave. De afgelopen weken is naar schatting 70 procent van de bevolking voor het oorlogsgeweld gevlucht naar Armenië. Met de winter voor de deur kan dat uitdraaien op een nieuwe humanitaire ramp. De gevechten hebben sinds de oplaaiing van het conflict eind september al aan zeker duizend mensen het leven gekost, maar exacte cijfers ontbreken.

De Armeense premier Nikol Pasjinjan wil dat Rusland een actievere rol gaat spelen in het conflict, ook door de stationering van Russische vredestroepen in Nagorno-Karabach. Moskou zegt dat zoiets alleen mogelijk is als alle partijen ermee instemmen, maar Azerbeidzjan wil er niets van weten. De Russische president Vladimir Poetin beperkt zich vooralsnog, evenals de Verenigde Staten en andere westerse landen, tot oproepen tot een nieuw bestand (drie eerdere pogingen daartoe hielden maar kort stand) en een terugkeer naar de onderhandelingstafel.

Rusland is volgens bilaterale verplicht de bestaande Armeense grenzen te beschermen. Daartoe zijn ook duizenden Russische militairen in het land gelegerd. Binnen het kader van het door Rusland geleide militaire bondgenootschap CSTO is bovendien afgesproken lidstaten die worden aangevallen te hulp te schieten. Maar Moskou zegt geen bewijzen te daarvoor te hebben gezien en de oorlog dan ook niet te beschouwen als een conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan.

Lees ook: 

Driemaal een staakt-het-vuren, toch laait het geweld in Nagorno-Karabach steeds weer op

Azerbeidzjan lijkt aan de winnende hand in het conflict met Armenië over de betwiste regio Nagorno-Karabach. Een vreedzame oplossing lijkt daardoor voorlopig niet aanstaande.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden