Conflict Armenië en Azerbeidzjan

Azerbeidzjaanse president strooit opnieuw zout in Armeense wonden

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev in het Militaire Trofeeën Park, dat de militaire uitrustingen toont van omgekomen Armeense militairen. Beeld AFP
De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev in het Militaire Trofeeën Park, dat de militaire uitrustingen toont van omgekomen Armeense militairen.Beeld AFP

De Azerbeidzjaanse president zet weer kwaad bloed in Armenië. Deze keer opende hij een expositie met buitgemaakte helmen van Armeense militairen.

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft de woede van Armenië op de hals gehaald. Aliyev bezocht, gekleed in militair uniform, een nieuw ‘museum’, waarin honderden buitgemaakte helmen van (mogelijk omgekomen) Armeense militairen als trofeeën worden tentoongesteld. Daarmee strooit Aliyev opnieuw zout in de verse wonden van Armenië, dat de oorlog om de betwiste regio Nagorno-Karabach in november smadelijk verloor.

“Een ieder die het Militaire Trofeeën Park bezoekt, zal de kracht van ons leger ervaren, onze wilskracht en hoe moeilijk het was om de overwinning te behalen”, zei Aliyev in een videoboodschap, die hij publiceerde op zijn website. Naast buitgemaakte helmen zijn in het ‘pretpark’ ook wassen beelden te zien van wat Armeense militairen moeten voorstellen. De tentoonstelling wordt binnenkort voor publiek geopend.

‘Publiekelijk vernederen van oorlogsslachtoffers, vermisten en krijgsgevangenen’

De woede in Armenië is groot. Het ministerie van buitenlandse zaken beschuldigt Azerbeidzjan van het “publiekelijk vernederen van oorlogsslachtoffers, vermisten en krijgsgevangenen” en noemt de tentoonstelling een schending van de rechten en waardigheid van hun familieleden. Het ministerie stelt dat Azerbeidzjan zijn ware gezicht laat zien, namelijk dat van “het wereldcentrum van intolerantie en xenofobie”. Eerder verwoestte Azerbeidzjan ook al Armeense monumenten, waaronder kerken, in de gebieden die de Armeense militairen opgaven.

De pijn van het verlies van grote delen van Nagorno-Karabach is nog vers bij veel Armeniërs. In zes weken tijd werden in de oorlog van afgelopen november 6000 militairen aan beide kanten gedood. Jerevan moest uiteindelijk, nadat de verliezen te groot werden, akkoord gaan met een wapenstilstand onder grotendeels Azerbeidzjaanse voorwaarden. Veel Armeniërs nemen het hun president kwalijk dat hij een wapenstilstand sloot met de vijand en verwijten hem verraad. Sindsdien is het politiek onrustig in Armenië.

‘Het conflicthoofdstuk moet worden gesloten’

Dezelfde president Aliyev maakte dinsdag ook bekend dat hij openstaat voor een vredesakkoord met Armenië. “We geloven dat het conflicthoofdstuk moet worden gesloten”, aldus Aliyev tijdens een conferentie in de hoofdstad Bakoe. “Ik heb op verschillende momenten de mogelijkheid van een vredesakkoord met Armenië besproken.”

Het lijkt er niet op dat de Armeense regering het zich kan permitteren om op het voorstel in te gaan, vooral gezien de binnenlandse spanningen en het recente gedrag van Aliyev. Daarnaast is ook het lot van de Armeense krijgsgevangenen in Azerbeidzjan onzeker, terwijl bij het sluiten van de wapenstilstand was afgesproken dat beide partijen deze gevangenen zouden overdragen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch berichtte in maart dat Armeense krijgsgevangen worden gemarteld en onderworpen aan vernederende behandelingen.

Lees ook:

Wat is er nu precies aan de hand in Nagorno-Karabach?

Het bestand dat Armenië en Azerbeidzjan afgelopen weekend overeen kwamen, is van korte duur gebleken. Een nieuwe opflakkering van het conflict ligt de komende tijd op de loer.

Verkiezingsfraude en 16 villa’s in Dubai: Azerbeidzjaanse president Aliyev voldoet aan alle clichés van een alleenheerser

In Azerbeidzjan wordt president Ilham Aliyev gevierd nu hij aartsvijand Armenië op de knieën heeft gekregen met een akkoord over de betwiste regio Nagorno-Karabach.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden