Avondklok België

Avondklok in België gewoonste zaak van de wereld

Protest tegen de avondklok in Brussel BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK Beeld BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Protest tegen de avondklok in Brussel BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCKBeeld BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Of er echt een oorzakelijk verband is, valt moeilijk te bewijzen, maar feit is dat de Belgische coronacijfers rap daalden na invoering van het uitgaansverbod.

In België is al bijna drie maanden zonder onderbreking een avondklok van kracht. Veel wanklank onder de bevolking heeft die maatregel niet opgeleverd. Wel een forse daling in het aantal besmettingen, maar hoe direct het verband met die avondklok is, blijft moeilijk hard te maken. Er zijn inmiddels zo veel verschillende maatregelen van kracht, en ook in België zijn die soms moeilijk met elkaar te rijmen. De horecagelegenheden zijn net als in Nederland dicht, maar alle winkels en scholen zijn open.

Inwoners van de provincie Antwerpen kregen eind juli vorig jaar de primeur van een avondklok, wegens lokale besmettingshaarden. Die werd echter weer afgeschaft toen de cijfers snel daalden.

België stond eind oktober bovenaan de Europese corona-ranglijsten, met gemiddeld 16.000 besmettingen per dag. Op 19 oktober werd een avondklok van kracht, van middernacht tot vijf uur ’s morgens. Een week later al werd die in Wallonië en het Brusselse gewest aangescherpt: van tien uur ’s avonds tot zes uur ’s morgens. Zo is het nog steeds. Dinsdag werden alle coronamaatregelen in België stilzwijgend verlengd tot 1 maart, al zijn in theorie vóór die tijd bepaalde versoepelingen mogelijk.

Vanaf november begonnen de Belgische coronacijfers rap te dalen, naar ongeveer 1500 dagelijkse besmettingen begin dit jaar, substantieel lager dan in Nederland.

84 boetes in Brussel

De discussies die nu in Nederland spelen, over ‘huisarrest’ en vermeende vrijheidsberoving, zijn goeddeels afwezig gebleven in België. Niet dat alle Belgen de maatregel gedwee over zich heen lieten komen: op 28 november demonstreerden in Luik zo’n vijfhonderd mensen tegen de avondklok. Daarbij braken ook ongeregeldheden uit. Kleiner was een anti-avondklokbetoging in Brussel op 3 januari, die zo’n vijftig mensen trok.

Het uitgaansverbod wordt redelijk goed nageleefd. Wie zonder dringende reden (werk bijvoorbeeld) de straat op gaat, kan een boete van 250 euro krijgen. Ook tijdens de jaarwisseling waren de meeste straten in België verlaten. In Brussel werden die avond en nacht voor zover bekend 84 boetes uitgedeeld wegens overtreding van de avondklok.

Net als in Nederland gold in België een vuurwerkverbod. Wat op die oudejaarsavond opviel in Brussel – althans in de wijk waar uw correspondent woont – was dat het nodige (sier)vuurwerk werd afgestoken tussen 21.00 en 22.00 uur, waarna het stil werd. Alsof de buurtbewoners het wel aandurfden om het vuurwerkverbod te overtreden, maar schending van de avondklok toch net iets te riskant vonden.

Lees ook:
Over het nut en nadeel van die steeds terugkerende avondklok

Ook dit keer komt hij er niet, maar de optie verdwijnt nooit definitief van tafel. De avondklok is volgens sommigen noodzakelijk om het virus eronder te krijgen, volgens anderen een zinloze vorm van huisarrest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden