Carnavalsoptocht

Automobilist die carnavalsvierders België doodreed was beschonken

null Beeld
Redactie Trouw

De automobilist die zondagochtend zes carnavalsvierders doodreed in een Waals dorp had te veel gedronken en reed veel te snel. Bestuurder Paolo F., die graag hard zou rijden, raakte ooit al eens voor jaren zijn rijbewijs kwijt.

F. en zijn neef Nino reden zondag in alle vroegte in hun zwarte BMW in op mensen die zich in Strépy-Bracquegnies opmaakten voor een carnavalsstoet. Behalve zes doden vielen er ook 37 gewonden, van wie er tien slecht aan toe zijn. De burgemeester vreest dat het dodental nog zal oplopen.

De dertigers uit het naburige La Louvière waren wezen stappen. Ze hadden beiden te veel alcohol in hun bloed. F. lijkt volgens Belgische media drie à vier glazen te hebben gedronken, zijn kompaan een stuk meer. Nader onderzoek moet uitwijzen of de twee ook verdovende middelen hadden gebruikt, zei de verantwoordelijk officier van justitie maandag tegen de Franstalige omroep RTBF.

F. verloor in 2017 al eens voor vijf jaar zijn rijbewijs, maar het is niet duidelijk om welke reden. Hij kreeg het terug na nieuwe rijexamens. Op sociale media geeft de man blijk van een voorliefde voor snelheid, constateert het Belgische persbureau Belga. Ook het OM wijst daarop.

Het tweetal is maandag voorgeleid. Dinsdag horen ze of ze vast blijven zitten en of hun bijvoorbeeld dood door schuld of doodslag ten laste wordt gelegd.

Het is nog altijd gissen naar de precieze toedracht van het drama. F. deed volgens ooggetuigen toen hij de feestgangers naderde geen enkele poging om te remmen. Na de botsing reed hij ook nog een eind door, voor hij de auto met een verbrijzelde voorruit aan de kant zette. De politie ziet geen reden om aan een terreurdaad te denken en was de auto ook niet aan het achtervolgen, verzekert zij.

De auto wordt nauwkeurig onderzocht, zegt het OM. Zo gaat justitie na of de redelijk nieuwe BMW 5-serie een systeem bezat dat aanrijdingen moet voorkomen en of dat mogelijk was uitgeschakeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden