Sociale Media

Australische hulpdiensten getroffen door inperking nieuwsberichten door Facebook

Minister van Financiën Josh Frydenberg is verantwoordelijk voor het wetsvoorstel. Beeld Getty Images
Minister van Financiën Josh Frydenberg is verantwoordelijk voor het wetsvoorstel.Beeld Getty Images

De beperkingen die Facebook in Australië heeft ingesteld op het delen van nieuws treffen ook de Australische hulpdiensten. Onder meer Facebookpagina’s waarop wordt gewaarschuwd voor corona-uitbraken, bosbranden en tyfoons werken niet meer naar behoren.

Brandweerkorpsen, gezondheidsdiensten en meteorologische diensten in Australië melden dat er problemen zijn opgetreden met hun Facebookpagina’s. Die worden geregeld gebruikt om waarschuwingen door te geven aan de bevolking van het land, dat regelmatig onder extreme weersomstandigheden gebukt gaat. Ook wordt er via Facebook informatie over de pandemie verspreid.

Facebook stelde de beperkingen in als reactie op een Australisch wetsvoorstel dat Facebook en Google wil verplichten om te betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven. Australische gebruikers van Facebook en Instagram kunnen door de beperkingen minder nieuws gaan delen met hun contacten.

De problemen worden bevestigd door de Australische minister van Milieu, Sussan Ley. Zij stelt dat de pagina van de meteorologische dienst ‘is getroffen door de plotselinge restricties voor nieuwscontent’ en raadt Australiërs aan om de website van de weerdienst te raadplegen.

Australische politici reageerden onthutst op het nieuws. Minister van Volksgezondheid Greg Hunt zei ‘oprecht geschokt’ te zijn dat Facebook ‘acties onderneemt die gezondheidswebsites treft’,

Minister van Financiën Josh Frydenberg, die over het door Facebook gehekelde wetsvoorstel gaat, veroordeelt de acties van Facebook en stelt dat het optreden de reputatie van het bedrijf in Australië beschadigt. “De ogen van de wereld zijn gericht op wat er nu in Australië gebeurt”, aldus Frydenberg.

Facebook stelt in een verklaring dat overheidspagina’s op het sociale medium geen effecten zouden moeten ondervinden van het gewijzigde beleid voor het delen van nieuws door Australische gebruikers. Wel zegt Facebook dat het bedrijf begrip nieuws ‘breed definieert, omdat de wet geen duidelijke uitleg geeft over de definitie van nieuwscontent’.

Frydenberg heeft donderdag na beraad met Facebook-topman Mark Zuckerberg gezegd dat hij met het bedrijf in gesprek blijft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden