Waarschuwing

Australiërs na overstroming gewaarschuwd voor dodelijke spinnen

Een dodelijke tunnelwebspin in Australië.  Beeld AFP
Een dodelijke tunnelwebspin in Australië.Beeld AFP

Inwoners van de Australische deelstaat New South Wales, hebben naast met overstromingen de komende tijd ook te maken met een “plaag” van dodelijke spinnen, waarschuwt het Australian Reptile Park.

Redactie Trouw

De spinnen, waarvan de giftigste ter wereld in Australië voorkomen, zullen mogelijk de droogte van huizen opzoeken om aan het water te ontkomen.

Aanhoudende regenval heeft enorme overstromingen veroorzaakt in New South Wales, waar ongeveer een derde van alle Australiërs woont. Sommige voorsteden van Sydney staan nog steeds onder water. Woensdag lijkt het weer in de Australische deelstaat aan de beterende hand en schijnt voor het eerst de zon na dagen regenval. De opluchting was voor sommigen echter van korte duur nadat zij een “dringende waarschuwing” kregen voor Australische tunnelwebspinnen.

Hoge vochtigheidsgraad

“Het aankomende warme weer en de hoge vochtigheidsgraad biedt de perfecte omstandigheden voor een enorme toename van het aantal tunnelwebspinnen”, waarschuwde Tim Faulkner, de directeur van het Australian Reptile Park. “Door de ongelooflijke overstromingen die we hebben gezien in het gebied rond Sydney zijn de spinnen uit hun holen gejaagd en zoeken zij toevlucht op drogere plekken. Helaas betekent het dat ze snel de weg vinden naar woningen.”

In de afgelopen dagen werden beelden van duizenden spinnen die probeerden te ontkomen aan het wassende water al door velen gedeeld op sociale media. Mensen met een spinnenfobie werden de stuipen op het lijf gejaagd door foto’s van de achtpotige beestjes die hekken en gebouwen inklommen.

Snelwerkend gif

De tunnelwebspin is in Sydney erg gevreesd om zijn sterke en snelwerkende gif. Voor zover bekend heeft de spin zeker 13 dodelijke menselijke slachtoffers gemaakt. Sinds er in de jaren tachtig een tegengif is ontwikkeld, zijn er geen sterfgevallen meer geweest als gevolg van een beet van de tunnelwebspin. Het Australian Reptile Park, dat het tegengif levert, moedigt mensen “die zich veilig genoeg voelen” aan om de spinnen te vangen en weg te brengen naar inzamelpunten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden