Betogers tegen seksueel geweld jegens vrouwen in de Australische stad Sydney.

Vrouwenrechten

Australiërs massaal de straat op tegen seksueel geweld

Betogers tegen seksueel geweld jegens vrouwen in de Australische stad Sydney.Beeld AFP

In Australië vinden grote protesten plaats na verkrachtingsschandalen in de politiek.

Tienduizenden Australiërs zijn maandag de straat opgegaan om te protesteren tegen seksueel geweld jegens vrouwen. Aanleiding zijn twee verkrachtingsschandalen in de Australische politiek.

Op tientallen plekken, waaronder de steden Sydney, Melbourne en Brisbane, waren demonstraties. Bij het parlement in de hoofdstad Canberra riepen betogers premier Scott Morrison op om hen toe te spreken, maar die weigerde dat. De protestleiders op hun beurt wezen een uitnodiging van de premier af om binnen met hem te komen praten.

“We zijn al naar de voordeur gekomen. Nu is het aan de regering om over de drempel te stappen en naar ons toe te komen”, zei protestorganisator Janine Hendry. “We gaan niet achter gesloten deuren met hen praten.”

In het zwart gekleed

De betogers in Canberra waren voor het overgrote deel vrouwen, van wie velen gekleed gingen in het zwart. “Gerechtigheid voor vrouwen!” werd er onder meer gescandeerd. In Melbourne droegen demonstranten een groot vaandel met de namen van slachtoffers van gender-gerelateerd geweld in het afgelopen decennium. Volgens de organisatoren namen in het hele land ruim 100.000 mensen deel aan de protesten.

De ophef begon onlangs met een onthulling van de publieke omroep ABC over de minister van justitie, Christian Porter. Die zou in 1988, toen hij zeventien was, een zestienjarig meisje hebben verkracht. De vrouw deed aangifte bij de politie, maar trok die aangifte later in en maakte een einde aan haar leven. De politie sloot de zaak bij gebrek aan bewijs. Vrouwenrechtenactivisten eisen een nieuw onderzoek en vinden dat de minister moet terugtreden.

Porter ontkent stellig. Hij is een smaadzaak begonnen tegen ABC en heeft de steun van premier Morrison, die zegt dat het smaadproces uitsluitsel moet geven. “Daar zullen alle argumenten aan bod komen en zal het bewijs worden gepresenteerd”, aldus de premier. “Ik denk dat dit de beste manier is om hiermee om te gaan.” Porter is inmiddels met ziekteverlof vanwege psychische problemen.

Keuze tussen loopbaan en aangifte doen

Intussen kwam ook de minister van defensie, Linda Reynolds, onder vuur te liggen. Zij zou te weinig hebben gedaan om een jonge medewerkster te steunen, nadat die had gemeld dat ze in 2019 in het kantoor van Reynolds was verkracht door een meerdere. Ook Reynolds is nu met ziekteverlof, wegens hartklachten.

De ex-medewerkster die de verkrachting in Reynolds kantoor meldde, Brittany Higgins, vertelde maandag bij de demonstratie in Canberra, in tranen, hoe weinig steun ze had gekregen van haar collega’s. Ze had het gevoel gekregen dat ze moest kiezen tussen haar loopbaan en aangifte doen. In januari nam ze haar ontslag en stapte naar de politie.

“Het was zo verwarrend omdat deze mensen mijn idolen waren”, zei ze. “Ineens behandelden ze me anders. Ik was voor hen geen persoon die iets traumatisch had meegemaakt dat mijn leven had veranderd. Ik was een politiek probleem.”

Lees ook:

Hoogste tijd om het zwijgen over verkrachting te doorbreken, vindt Sohaila Abdulali

Maar al te vaak is het het slachtoffer, niet de dader, die door een verkrachting in een kwaad daglicht wordt gesteld. Daarom houden veel vrouwen hun mond. Hoogste tijd om dat zwijgen te doorbreken, aldus Sohaila Abdulali, auteur van ‘Waar we over praten als we over verkrachting praten’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden