Waardevol

Australiër doet gouden vondst

De man vond een groot stuk steen met daarin 2.6 kilo aan goud (niet op de foto afgebeeld).  Beeld Alexfiodorov©
De man vond een groot stuk steen met daarin 2.6 kilo aan goud (niet op de foto afgebeeld).Beeld Alexfiodorov©

Het is de droom van menig eigenaar van een metaaldetector: een gigantische hoeveelheid goud vinden. In het geval van een Australische man kwam die droom ook echt uit.

Isabel Bolle

Geluk, net als ongeluk, kan in een klein hoekje schuilen. Daar weet de Australische man die met zijn budget-metaaldetector een steen heeft gevonden met daarin 2.6 kilo aan goud, ter waarde van omgerekend 148.000 euro, alles van.

De geluksvogel zelf wil het liefst anoniem blijven, maar Darren Kamp – de goudhandelaar aan wie hij het goud verkocht – vertelt tegen internationale media over zijn verbazing toen de man met de steen zijn winkel kwam binnenlopen. “Mijn mond viel open van verbazing”, vertelt Kamp aan CNN. “Dit is een vondst die je maar een keer in je leven doet.” Volgens de goudhandelaar heeft hij in zijn 43-jarige carrière nog nooit zo’n klomp gezien.

Inmiddels merkt Kamp dat er veel meer metaaldetectoren over de toonbank gaan dan eerst. Waarschijnlijk worden die ingeslagen, zo vermoedt hij, door Australiërs die in deze tijden van inflatie nu ook hopen op een gouden vondst.

Lees ook:

Referendum moet positie van inheemse volken in Australië verbeteren

Een referendum moet bepalen of de oorspronkelijke volken van Australië voor het eerst worden genoemd in de grondwet en een eigen adviesorgaan krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden