Stille Oceaan

Australië wil kust beschermen tegen China met slimme zeemijnen

Een training door Chinese instructeurs van de Koninklijke Politie van de Salomonseilanden.   Beeld AFP
Een training door Chinese instructeurs van de Koninklijke Politie van de Salomonseilanden.Beeld AFP

In de strijd om de invloedssfeer in de Stille Oceaan investeert Australië fors in zeewapens om China buiten de deur te houden.

Erik van Zwam

Australië gaat voor circa 650 miljoen euro aan slimme zeemijnen aanschaffen. Het wil zich beter kunnen beschermen tegen invallen van de Chinese marine. De regering in Canberra bevestigde dit maandag.

Peking is op agressieve manier zijn invloedssfeer in de Stille Oceaan aan het uitbreiden en dat doet alle alarmbellen afgaan bij Australië, net als bij de Verenigde Staten, die de Pacific sinds de Tweede Wereldoorlog tot zijn achtertuin rekent.

Australië investeert fors in nieuwe wapens in plaats van de tanks waar het altijd op vertrouwde om het land te beschermen. Het ministerie van defensie maakte bekend dat de versnelde aanschaf van slimme zeemijnen nodig is “om de kust te beveiligen tegen vijandelijke aanvallen vanuit zee. Een capaciteit met moderne zeemijnen is een significante afschrikking tegen potentiële agressors.” Het is duidelijk dat voor deze omschrijving maar één land in aanmerking komt: China. Peking heeft zelf inmiddels een voorraad van circa 100.000 van deze zeemijnen aangelegd, voerde Canberra aan.

De slimme zeemijn kan onderscheid maken tussen civiele passagiers- en vrachtschepen en marineschepen van een andere natie. Ook kunnen ze op afstand aan- en uitgezet worden. De zeemijnen komen zelfstandig tot explosie bij nadering van een vijandelijk schip. Het is de bedoeling dat deze zeemijnen onder meer Australische zeehavens en zeeroutes gaan beschermen.

Goedmakertje

In welk land en bij welke fabrikant Australië de mijnen gaat bestellen is nog onduidelijk, maar wel dat er grote vaart achter gezet wordt. Waarschijnlijk wordt het een Europese leverancier. Het zou een goedmakertje kunnen zijn voor Frankrijk. Canberra schrapte een order voor de bouw van 12 dieselektrische Shortfin Barracuda onderzeeërs van de Franse werf Naval in 2021. Het wilde toch nucleair aangedreven onderzeeboten van de Verenigde Staten hebben. Helaas bleek ruim een jaar later dat Amerika die voorlopig niet kan leveren, omdat het dan zijn eigen capaciteit onderwater aantast.

Duidelijk is wel dat Canberra zijn wapenarsenaal probeert op te schalen richting de zee en de oceaan. De directe aanleiding is het veiligheidspact dat Peking vorig jaar sloot met de Salomonseilanden in de Pacific. Die liggen op zo’n 2000 kilometer afstand van Australië, wat voor Canberra voelt als in hun voortuin. Ook lanceerde China een charmeoffensief – dat jammerlijk mislukte – om met tien andere eilandstaten in de Stille Oceaan eenzelfde veiligheidspact overeen te komen. Het opende de ogen van Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, die nu alles op alles te zetten om de landen daar in hun kamp te houden. Als onderdeel daarvan wordt de militaire samenwerking en bescherming opgevoerd.

Veiligheidspact

Australië en Papoea-Nieuw-Guinea willen in juni een veiligheidspact tekenen voor wederzijdse militaire bijstand bij een aanval van een vijandelijke macht – lees China. Zo wil Bougainville-eiland, dat nu bij Papoea hoort, zich in 2027 afscheiden en zelfstandig worden, na een referendum waarbij 97 procent van de eilandbewoners voor autonomie koos. Bougainville is een goudmijn qua grondstoffen en ligt naast de Salomonseilanden. Dat China Bougainville in zijn invloedssfeer wil trekken ligt voor de hand.

China is sinds een paar jaar buitengewoon tegenwoordig op de Salomonseilanden. Peking bepaalt daar praktisch het beleid, en heeft carte blanche gekregen bij het trainen en aansturen van politiemensen en militairen. De VS en Australië vrezen dat China er binnenkort een eigen marinebasis gaat bouwen.

Lees ook:

Militaire tegenvallers ondermijnen de bescherming van de Stille Oceaan tegen China.

Nieuw-Zeeland kampt met een tekort aan marinepersoneel. Australië kan voorlopig geen kernonderzeeërs kopen in Amerika om de Stille Oceaan te beschermen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden