Bosbranden
Australië roept duizenden reservisten op voor bestrijding bosbranden
De Australische regering heeft 3000 reservisten opgeroepen om mee te helpen bij de bestrijding van de bosbranden die het land al maandenlang teisteren. Dat heeft premier Scott Morrison zaterdag medegedeeld. Het is de grootste oproep van reservisten in de Australische geschiedenis.
“Het besluit van vandaag brengt meer mensen op de been, meer vliegtuigen in de lucht en meer schepen op zee”, aldus Morrison. Bosbranden teisteren het land al sinds september. Daarbij zijn 23 mensen gedood en is meer dan vijf miljoen hectare land verwoest. Dat is een gebied van 1,2 keer de totale oppervlakte van Nederland.
De hevige bosbranden zorgen voor unieke weersverschijnselen zoals vuurtornado’s en onweersbuien zonder neerslag. De harde wind in combinatie met temperaturen plaatselijk tot 48,9 graden en een aanhoudende droogte veroorzaken al maanden natuurbranden die grote schade aanrichten. “Het lijkt erop dat door de enorme hitte lokale weersystemen worden ontwikkeld”, meldt RFS, de meteorologische dienst van de staat New South Wales. De RFS waarschuwt bewoners in het gebied om waakzaam te zijn en maatregelen te treffen om zo snel mogelijk te kunnen evacueren, mocht dat nodig zijn.
Brandweercommandant niet blij
De brandweercommandant van de Australische staat New South Wales is niet blij met het eenzijdige besluit van de landelijke regering om 3000 reservisten in te zetten tegen de bosbranden. Shane Fitzsimmons zegt tegen omroep ABC dat er geen overleg is geweest en hij nu niet weet waar de reservisten worden ingezet.
“Ik ben dankbaar voor de extra mankracht, maar logistiek wordt het lastig”, aldus de brandweercommandant.
De regering laat weten dat er overleg is gevoerd met de staat New South Wales, overleg met de brandweer was volgens premier Scott Morrison niet nodig. De reservisten worden ingezet om de heftigste branden te blussen, aldus de premier.
Dramatic footage of a fire tornado on Kangaroo Island has emerged. Two emergency warnings are now in place for Kangaroo Island blazes.
— The Advertiser (@theTiser) 3 januari 2020
Details: https://t.co/9R3CEKCDHa pic.twitter.com/eFXXJdHzcB
De Australische marine heeft de eerste evacués, die vanwege de bosbranden vast zaten aan de oostkust, na een tocht van twintig uur overgebracht naar een opvangplek vlakbij Melbourne. Ongeveer 58 van de 4000 mensen die naar een strand waren gevlucht in de geïsoleerde plaats Mallacoota, in de zuidelijke deelstaat Victoria, zijn nu in veiligheid gebracht. De groep die nu is aangekomen bestaat uit kleine kinderen en hun ouders, senioren en mensen die astma hebben. Een veel groter schip, met aan boord ongeveer duizend evacués, wordt zaterdag in de loop van de dag verwacht.
Het door immense bosbranden getroffen gebied in Zuidoost-Australië maakt zich op voor het ergste weekend sinds de branden begonnen, met hevige wind en hoge temperaturen. Het vuur bedreigt nu ook dichter bevolkte gebieden, waaronder buitenwijken van Sydney. Zaterdag kwamen op Kangaroo Island, een populaire toeristische bestemming in Zuid-Australië, twee mensen om door het niet te stoppen vuur.
Commandant Rob Rogers van van de brandweer in New South Wales waarschuwt dat de branden zich ‘angstaanjagend snel’ kunnen uitbreiden. Vonken die door de wind worden gedragen, kunnen nieuwe branden veroorzaken of bestaande vuren vergroten. “Helaas zullen we vrijwel zeker woningen verliezen, maar we zijn blij als er geen mensenlevens verloren gaan”, aldus Rogers.
In New South Wales zijn momenteel meer dan 130 bosbranden gaande. In de staat Victoria is sprake van 48 branden, over een gebied van bijna 320.000 hectare. De situatie dreigt daar nog te verslechteren door draaiende zuidenwind.
Lees ook:
Expert: Er kan niets worden gedaan om Australische branden in te dammen
Volgens bosbrandexpert Alexander Held is het vuur te heet en het weer te brandvriendelijk. ‘Het water verdampt voordat het de vlammen bereikt. De gebruikelijke strategie werkt niet.’