Aukus

Australië krijgt Franse rekening voor opzeggen onderzeeërcontact

De Australische premier Scott Morrison vorige week in het Pentagon om te praten over het militair pact met de VS.  Beeld Getty Images
De Australische premier Scott Morrison vorige week in het Pentagon om te praten over het militair pact met de VS.Beeld Getty Images

Australië kan een rekening verwachten omdat het afziet van de geplande aankoop van onderzeeboten in Frankrijk.

Het Franse defensieconglomeraat Naval Group kondigde aan dat binnen enkele weken een "gedetailleerd" kostenoverzicht naar de Australiërs wordt verstuurd.

Australië had in 2016 afspraken gemaakt over de aankoop van twaalf onderzeeboten van de Naval Group. Met dat zogenoemde 'contract van de eeuw' was een bedrag gemoeid van 31 miljard euro. Australië klaagde later over vertragingen en kostenoverschrijdingen.

De Australiërs trokken zich terug uit het project na geheime onderhandelingen met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De drie landen hebben een nieuw samenwerkingsverband gesloten dat de aankoop van de Franse onderzeeboten overbodig zou maken.

Frankrijk reageerde daar woedend op en sprak over een dolkstoot in de rug. Topman Pierre Eric Pommellet van Naval Group zei tegen de krant Le Figaro dat gemaakte kosten worden verhaald op de Australiërs. Hij vertelde dat zijn bedrijf ook was overvallen door de overeenkomst tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Pommellet concludeerde dat zijn bedrijf duidelijk niet in gebreke is nu de Australiërs plots hebben besloten om terug te komen op de miljardendeal. Hij zei dat in het contract bepalingen zijn opgenomen over hoe zo'n situatie afgehandeld moet worden.

Lees ook:

Frankrijk verloor door de geannuleerde duikbotendeal meer dan alleen 30 miljard euro

De ruzie tussen Frankrijk en de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië draait om meer dan duikboten. Parijs is buitenspel gezet in Oost-Azië, een regio onder hoogspanning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden