Voor het eerst maakt een Australische milieuminister gebruik van milieuwetten om een energiewinningsproject tegen te houden. Australië houdt ook nog 18 andere gaswinnings- en steenkoolprojecten tegen het licht om milieuvervuiling tegen te gaan.
Australië verleent geen vergunning voor twee gigantische open kolenwinningsputten aan de kust op nog geen tien kilometer van het zeer kwetsbare Groot Barrièrerif. De minister van milieu Tanya Plibersek maakte voor het eerst gebruik van milieuwetten om een energiewinningsproject in Australië tegen te houden. Ze is van mening dat het Central Queensland Coal Project van de miljardair en mijnbouwondernemer Clive Palmer te veel milieurisico’s met zich meebrengt.
De kans is volgens de minister te groot dat vervuild water uit de mijn het Groot Barrièrerif aantast. Ook de kreken die op de zee afwateren zouden dit risico lopen. Bovendien liggen er enorme kelpvelden voor de kust die de voedselbron zijn voor de doejong, de Indische zeekoe die als kwetsbaar te boek staat omdat de populatie steeds kleiner wordt. De zeegrasvelden zijn ook de kraamkamers voor veel vissoorten en chemische vervuiling ervan zou dramatisch uitpakken voor het onderwaterleven in zee.
Palmer en zijn mijnbouwbedrijf zeggen alle voorzorgsmaatregelen te hebben genomen om milieuvervuiling te voorkomen, maar daar denkt de Arbeiderspartij van premier Anthony Albanese, die nu negen maanden aan de macht is, anders over. Milieuorganisaties wijzen erop dat als de steenkoolmijnen de afgelopen maand in bedrijf zouden zijn geweest terwijl de deelstaat Queensland werd geteisterd door overstromingen, miljoenen liters giftig afvalwater onvermijdelijk in zee zouden zijn gestroomd.
98 procent van de reacties riep op de plannen te stoppen
Plibersek had bij haar aantreden al gezegd zeer kritisch te staan tegenover de vergunningsaanvraag. Ze gaf voor- en tegenstanders tien werkdagen de tijd om een visie in te dienen. Er kwamen maar liefst negenduizend reacties binnen, waarvan 98 procent met argumenten om de plannen van Palmer te stoppen.
Australië verdient tot nu toe op grote schaal aan de export van fossiele brandstoffen zoals kolen en gas. De gedolven steenkool, circa tien miljoen kubieke ton per jaar voor een periode van twintig jaar, zou voor het overgrote deel naar staalfabrieken in bijvoorbeeld China gaan.
De gematigd linkse regering van de Arbeiderspartij betekent een omwenteling na circa tien jaar met de Liberale Partij aan de macht. Albanese is in tegenstelling tot zijn liberale voorganger Scott Morrison bereid om de opwarming van het klimaat tegen te gaan. Milieuminister Plibersek kondigde daarom aan om nog eens achttien kolen- en gaswinningsprojecten tegen het licht te houden. De kans is dat ook daarvan de vergunningen worden geblokkeerd.
Geweigerd om duistere politieke redenen
De Groenen Partij in het parlement eist dat de regering de 113 overgebleven kolen- olie- en gaswinningsprojecten stopzet. Eén project springt er daarbij uit: de Petroleum Exploration Permit 11 oftewel Pep-11. Het is een potentieel offshore gaswinningsgebied in het zogenoemde Sydney-bekken van zo’n 4500 vierkante kilometer tussen de steden Sydney en Newcastle.
De minister van grondstoffen in de Liberale regering van Scott Morrison wilde in 2021 een vergunning afgeven aan Asset Energy voor gasboringen. De toenmalige minister-president Morrison had zich in het geheim ook laten registeren als schaduwminister, voor onder meer het departement van grondstoffen en weigerde om duistere politieke redenen de vergunningverlening.
Na de verkiezingen vorig jaar bleek Morrison in zijn tijd als premier illegaal nog eens vijf ministersposten te bekleden. Asset Energy stapte naar de rechter en wilde dat er nu toch een vergunning zou worden verleend. Albanese, als nieuwe premier, zegde toe dat er een nieuwe transparante vergunningsprocedure komt, maar dit is tegen het zere been van de milieubeweging, die eist dat de vergunning nu door de Arbeiderspartij wordt geblokkeerd.
Lees ook:
Mijnbouw en gaswinning bedreigen Great Barrier Reef.
Het grootste en best beschermde koraalrif ter wereld, het Groot Barrièrerif, dreigt ten onder te gaan aan mijnbouw en gaswinning door Australië, waarschuwen experts.