Myanmar

Aung San Suu Kyi veroordeeld tot vijf jaar cel wegens corruptie

Aung San Suu Kyi wacht nog de nodige andere strafrechtelijke vervolgingen, waaronder schending van de wet op officiële geheimen, corruptie en verkiezingsfraude. Beeld REUTERS
Aung San Suu Kyi wacht nog de nodige andere strafrechtelijke vervolgingen, waaronder schending van de wet op officiële geheimen, corruptie en verkiezingsfraude.Beeld REUTERS

Een junta-rechtbank in Myanmar heeft woensdag de verdreven regeringsleider Aung San Suu Kyi schuldig bevonden aan corruptie en haar veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, melden persbureaus AFP en Reuters op basis van bronnen die bekend zijn met de zaak.

Redactie Trouw

De 76-jarige Nobelprijswinnaar was onder meer beschuldigd van het aannemen van steekpenningen, bestaande uit 600.000 dollar (ongeveer 564.000 euro) aan contant geld en goudstaven.

De voormalige regeringsleider werd op 1 februari 2020 samen met toenmalig president Win Myint door militairen vastgezet, nadat het leger een staatsgreep had gepleegd. Sindsdien zijn meerdere aanklachten tegen haar ingediend, waarvan enkele tot veroordelingen leidden. Tot dusver had Suu Kyi al zes jaar cel gekregen wegens opruiing tegen het leger, het overtreden van Covid-19-regels en het overtreden van een telecommunicatiewet.

Suu Kyi wacht nog de nodige andere strafrechtelijke vervolgingen, waaronder schending van de wet op officiële geheimen, corruptie en verkiezingsfraude. De politica kan in totaal meer dan honderd jaar gevangenisstraf krijgen als ze op alle punten wordt veroordeeld. Zolang ze de veroordelingen en aanklachten bestrijdt, blijft ze onder huisarrest,

De militaire staatsgreep van 2020 vond plaats omdat er volgens het leger verkiezingsfraude was gepleegd, waar tot op heden geen bewijs voor is geleverd. De partij van Suu Kyi wist bij de verkiezingen van 2020 nog meer zetels te behalen. Daardoor zag het leger zijn macht verder krimpen. Het waren de tweede vrije democratische verkiezingen in Myanmar na vijftig jaar militaire dictatuur.

Lees ook:

De Myanmarese junta duldt geen oppositie: Aung San Suu Kyi veroordeeld

Aung San Suu Kyi hangt meer dan honderd jaar cel boven het hoofd in Myanmar. Gisteren kreeg ze in een eerste zaak twee jaar opgelegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden