IAEA

Atoomagentschap mag camera’s in Iraanse nucleaire installaties vervangen

Tijdens een bezoek van directeur-generaal Rafael Grossi aan Teheran werd bekend gemaakt dat het IAEA de geheugenchips in de camera’s mag vervangen.  Beeld via Reuters
Tijdens een bezoek van directeur-generaal Rafael Grossi aan Teheran werd bekend gemaakt dat het IAEA de geheugenchips in de camera’s mag vervangen.Beeld via Reuters

Iran en het IAEA kwamen zondag overeen dat het atoomagentschap de geheugenchips in de camera’s die in Irans nucleaire installaties hangen mag vervangen.

De camera’s die in Irans nucleaire installaties hangen mogen nog even blijven draaien. Die toezegging deed Iran zondag aan Rafael Grossi, het hoofd van het internationale atoomagentschap IAEA, dat toeziet op Irans nucleaire activiteiten. De geheugenkaarten in de camera’s, die alle beelden opslaan voor latere inspectie, dreigden vol te raken en moesten dringend worden vervangen – iets wat Iran lange tijd weigerde. Maar zondag ging het land toch akkoord, om een diplomatieke crisis te voorkomen.

Vorige week bracht het IAEA twee rapporten naar buiten die Iran beschuldigden van het belemmeren van het werk van de atoomwaakhond. Zo zou Iran nog altijd geen duidelijkheid hebben verschaft over sporen van uranium die het IAEA begin dit jaar aantrof op verschillende locaties waarvan Iran niet had aangegeven dat het daar uranium verrijkte. En het zou het agentschap verbieden om de geheugenkaarten in de camera’s te vervangen.

Het toezicht dat het IAEA houdt op de nucleaire installaties van Iran werd vastgelegd in het nucleaire akkoord dat het land in 2015 met de Verenigde Staten sloot. Met deze deal gingen de VS akkoord met het opheffen van de sancties die het aan Iran had opgelegd, en in ruil zou Iran de nucleaire activiteiten aan banden leggen. Sinds de Amerikaanse oud-president Trump zich in 2018 terugtrok uit de deal en nieuwe sancties aankondigde, heeft Iran stelselmatig de gemaakte afspraken naast zich neer gelegd.

Geen toegang tot de beelden

Sinds begin dit jaar heeft Iran ook het IAEA verboden onaangekondigde inspecties uit te voeren. De beelden die de camera’s maken zijn een van de weinige manieren waarop er nog informatie vanuit de nucleaire installaties wordt verzameld. Het atoomagentschap heeft echter geen directe toegang tot de beelden; die worden in Iran opgeslagen, en pas wanneer er een hernieuwd nucleair akkoord tussen de VS en Iran is gesloten zullen de beelden worden overhandigd aan het IAEA.

De onderhandelingen over een nieuw nucleair akkoord begonnen afgelopen april, maar sinds het aantreden van Irans nieuwe president Ebrahim Raisi liggen ze grotendeels stil. De Iraanse minister van buitenlandse zaken Hossein Amirabdollahian liet vorige week weten dat het nog twee of drie maanden kan duren voordat de nieuwe regering klaar is om de onderhandelingen te hervatten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken reageerde dat de tijd dringt, en dat het geduld van de VS ‘niet oneindig’ is.

Vandaag begint een bijeenkomst van de raad van bestuur van het IAEA, bestaand uit 35 landen, waar het nucleaire akkoord besproken zal worden. Het gonst dat sommige westerse landen aandringen om een resolutie aan te nemen die de houding van Iran bekritiseert, een stap die de diplomatieke verhoudingen nog verder kan verzuren.

Lees ook:

Atoomwaakhond: Iran gaat door met het verrijken van uranium

De onderhandelingen rondom een hernieuwd atoomakkoord tussen Iran en de VS lijken zich in een impasse te bevinden. Ondertussen gaat Iran door met het verrijken van uranium.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden