Nucleaire activiteiten

Atoomagentschap krijgt weer toegang tot camerabeelden Iran

Mohammad Eslami (links), hoofd van het Iraanse nucleaire programma, samen met Rafael Grossi (rechts) tijdens een persconferentie over de verbeterde relatie tussen Iran en het IAEA.  Beeld AFP
Mohammad Eslami (links), hoofd van het Iraanse nucleaire programma, samen met Rafael Grossi (rechts) tijdens een persconferentie over de verbeterde relatie tussen Iran en het IAEA.Beeld AFP

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) mag de nucleaire activiteiten van Iran weer monitoren aan de hand van camerabeelden. Dat is het resultaat van gesprekken die de baas van de VN-waakhond in dat land heeft gevoerd.

Redactie Trouw

In een gezamenlijke verklaring staat dat IAEA-inspecteurs toestemming krijgen om de camera's te onderhouden en de opslagmedia, die in Iran moeten blijven, mogen vervangen. Mohammad Eslami, het hoofd van het nucleaire programma in Iran, zegt tegen het Iraanse persbureau ILNA dat er afspraken zijn gemaakt over het vervangen van de geheugenkaarten van de IAEA-camera's.

Het gesprek tussen Eslami en IAEA-hoofd Rafael Grossi komt enkele dagen nadat het IAEA Iran bekritiseerde voor het gebrek aan transparantie. De toezicht op de nucleaire activiteiten van het land is sinds begin dit jaar zwaar beperkt doordat de Iraanse autoriteiten weigerden mee te werken.

Iran zou volgens het nucleaire akkoord uit 2015 internationaal toezicht moeten toestaan, maar het land houdt zich sinds enkele jaren niet aan de afspraken van toen. De Iraanse houding is het gevolg van de eenzijdige Amerikaanse terugtrekking uit het akkoord in 2018. Iran beloofde zijn nucleaire activiteiten aan banden te leggen in ruil voor de opheffing van economische sancties, maar nam hier afstand van nadat de Amerikanen het land weer sancties oplegden.

VS en Iran niet met elkaar om tafel

De landen die betrokken waren bij de totstandkoming van de atoomdeal zijn sinds dit voorjaar met Iran in gesprek om het akkoord nieuw leven in te blazen, maar de onderhandelingen liepen in juni vast. De Verenigde Staten en Iran praten bij die besprekingen niet direct met elkaar vanwege de verstoorde relatie tussen de twee landen. De regeringen eisen van elkaar dat zij de eerste stap zetten. De VS wil dat Iran zich weer aan de afspraken gaat houden, terwijl Iran eist dat de VS eerst de sancties opheffen.

Het bezoek van Grossi moest de spanningen bij de onderhandelingen wegnemen. Het is niet duidelijk wanneer de gesprekken weer worden hervat. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor Ebrahim Raisi, de in begin augustus aangetreden president van Iran. De conservatieve hardliner is de opvolger van de relatief gematigde Hasan Rohani.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden