Migratie

‘Atlantische route’ weer veelgebruikt: 26 migranten vermist na schipbreuk bij Canarische Eilanden

Irreguliere migranten wachten dinsdag aan boord van een Spaans kustwachtschip totdat ze van boord mogen in de haven van Arguineguin op Gran Canaria. Beeld Reuters
Irreguliere migranten wachten dinsdag aan boord van een Spaans kustwachtschip totdat ze van boord mogen in de haven van Arguineguin op Gran Canaria.Beeld Reuters

Migranten die per boot Europa willen bereiken nemen steeds vaker de ‘Atlantische route’ via de Canarische Eilanden. Vorig jaar was dit het dodelijkste traject.

Arjen van der Ziel

Zeker één migrant is omgekomen en 26 zijn vermist geraakt toen hun boot kapseisde tijdens een poging om vanaf de Afrikaanse kust de Canarische Eilanden te bereiken. Een gealarmeerd Spaans kustwachtschip wist maandag slechts 34 van de 61 opvarenden te redden. De schipbreuk vestigt de aandacht op de groeiende rol van de Canarische Eilanden bij irreguliere migratie. De route via de eilandengroep was volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vorig jaar het dodelijkste traject naar Europa.

Volgens het Spaanse persbureau Efe werd hulporganisatie Caminando Fronteras zondag gebeld door de migranten. Zij waren met 61 mensen vertrokken vanaf de kust van de Westelijke Sahara, een omstreden regio aan de zuidwestpunt van Marokko. Ze meldden dat ze in nood verkeerden en gaven hun gps-coördinaten door.

De Spaanse autoriteiten dirigeerden daarop een vliegtuig, twee in de buurt varende koopvaardijschepen en een kustwachtschip naar de plek. Maar tegen de tijd dat het kustwachtschip op de plek des onheils arriveerde, was de migrantenboot al gekapseisd. De kustwacht stuurde een helikopter om te zoeken naar drenkelingen, maar dat was vergeefs. “Een verschrikkelijke tragedie” noemde een woordvoerster van Caminando Fronteras het.

Het Spaanse kustwachtschip had eerder ook al 80 opvarenden gered van twee rubberboten op zo’n 75 kilometer van Gran Canaria, het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Alle in totaal 114 migranten werden dinsdag aan land gebracht op Gran Canaria.

Hulporganisaties spreken van een trend

Het drama illustreert volgens hulporganisaties een trend. Want het aantal migranten dat via de Canarische Eilanden naar Europa komt, groeit gestaag. Van de bijna 200.000 migranten die vorig jaar irregulier de Europese Unie binnenkwamen, arriveerden volgens het Europese grensbewakingsagentschap Frontex zo’n 22.000 via de Canarische Eilanden.

Ook het aantal doden groeit. Migratieorganisatie IOM, gelieerd aan de Verenigde Naties, telde in 2017 nog maar één dode op deze gevaarlijke ‘Atlantische route’. Maar dat aantal nam daarna elk jaar toe, van 43 in 2018 naar 1109 in 2021. Volgens IOM was het daarmee afgelopen jaar het dodelijkste traject. Terwijl een kleine 12 procent van de migranten via de Canarische Eilanden de EU binnenkwam, viel op dit traject ruim 19 procent van de doden.

En hulpverleners vermoeden dat het werkelijke aantal nog aanzienlijk hoger ligt, omdat heel wat boten vergaan zonder een spoor na te laten. Hulporganisatie Caminando Fronteras schat op basis van meldingen van nabestaanden dat vorig jaar ruim vierduizend mensen verdronken op de Atlantische route.

Lees ook:

Levensgevaarlijke Canarische route door pandemie populair bij migranten: ‘Het is een loterij’

Het aantal migranten dat strandt op de Canarische Eilanden neemt toe. Tevergeefs proberen ze het Spaanse vasteland te bereiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden