Canada

Asbestos kan straks eindelijk echt zonder asbest door het leven

Het stadje Asbestos verandert zijn naam. Beeld Ville d'Asbestos
Het stadje Asbestos verandert zijn naam.Beeld Ville d'Asbestos
Erik van Zwam

Eind negentiende eeuw werd een Canadees mijnbouwstadje, 150 kilometer van Quebec, met veel trots Asbestos gedoopt. Ruim een eeuw opereerde hier de grootste asbestmijn ter wereld. Maar eind jaren zeventig van de vorige eeuw stond asbest in toenemende mate synoniem voor een langzame dood voor hen die asbestvezels inademden. En de stad met 7000 inwoners stond synoniem voor gif.

De mijn sloot in 2011. Asbestos werd een paria. Niemand wilde ermee geassocieerd worden en al zeker geen investeerders.

De burgemeester zag maar één uitweg: naamsverandering. Via een referendum konden inwoners stemmen op vijf Franse namen (en geen Engelse, ­zoals Asbestos). Uiteindelijk werden er 2796 stembiljetten ingevuld en 51 procent van de stemmen ging naar Val-des Sources. Het verwijst volgens de burgemeester naar het gebied met de drie meren waar het stadje tussen ligt. De gemeenteraad ging deze week ook akkoord. Nu de provincie nog. Met Kerstmis heet Asbestos dan eindelijk Val-des-Sources.

Lees ook:

Het stadje ‘Asbestos’ is trots op zijn naam, maar verandert hem toch maar.

Het bedrijfsleven van ‘Asbestos’, in de Canadese provincie Quebec, klaagt al jaren over de onhandige naam - ‘asbest’. Probeer maar eens de vlakbij gelegen grens met de VS over te steken: dan word je er met zo’n naam in je papieren geheid uitgepikt voor controle.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden