NieuwsEthiopië
Artsen zonder Grenzen weg uit noorden Tigray na moord op Maria, Tedros en Yohannes
De situatie in de noordelijke deelstaat van Ethiopië is zodanig verslechterd, dat Artsen zonder Grenzen de veiligheid van medewerkers niet meer kan garanderen.
Na de moord op drie medewerkers trekt Artsen zonder Grenzen zich terug uit het noordoosten van de door burgeroorlog verscheurde deelstaat Tigray in Ethiopië. Op 24 juni werden Maria, Tedros en Yohannes daar om het leven gebracht, terwijl duidelijk zichtbaar was aan hun kleding en auto dat ze van Artsen zonder Grenzen waren.
De noodhulporganisatie geeft alleen de voornamen vrij van de slachtoffers en roept alle strijdende partijen in die regio op een onderzoek naar hun tragische dood in te stellen en met feiten en een verklaring te komen. Artsen zonder Grenzen kan de veiligheid van hun medewerkers in de plaatsen Abi Adi, Adrigat en Aksum niet langer garanderen.
De drie werkten namens de Spaanse afdeling van de ngo. “Maria was Spaans. Ik kende haar persoonlijk. Tedros en Yohannes komen uit Ethiopië. In de 35 jaar dat we als Spaanse tak van Artsen zonder Grenzen werken in crisisgebieden hebben we nooit één medewerker verloren”, zegt Raquel González vanuit het Spaanse hoofdkantoor over de telefoon.
De drie medewerkers zijn inmiddels door hun familie begraven. Maar niemand heeft de verantwoordelijkheid voor hun dood opgeëist. Voor Artsen zonder Grenzen geeft dat een verschrikkelijke onzekerheid, zegt González. “We zijn geen helden. We doen er altijd alles aan om de veiligheid van onze medewerkers te waarborgen. Maar nul risico bestaat helaas niet.”
Burgeroorlog duurt al acht maanden
Tigray geldt op dit moment als een van de onveiligste gebieden ter wereld, waar nu al meer dan acht maanden een burgeroorlog woedt. Het Ethiopische leger heeft zich uit de grote steden teruggetrokken, maar waarschijnlijk nog niet van het platteland. Eritrese troepen waren vooral actief in het gebied waar de drie medewerkers zijn omgebracht. Ook het Tigrayese rebellenleger TDF, dat nu als winnaar uit de strijd lijkt te komen, opereert daar.
Tigray is al maanden afgesloten van de buitenwereld. Enkele hulporganisaties, zoals Artsen zonder Grenzen, waren er nog actief en organisaties van de Verenigde Naties zoals Ocha, UNHCR en het Wereldvoedselprogramma (WFP). De VN waarschuwde afgelopen weekend dat 400.000 mensen een acute hongerdood kunnen sterven en miljoenen ernstig ondervoed zijn. Hulp is nú nodig en geen week later, volgens de VN.
González snapt dat het vertrek van haar organisatie consequenties heeft. Tienduizenden zijn voor medische hulp van Artsen zonder Grenzen daar afhankelijk. Alleen al de laatste maanden behandelde de medische club in die regio 9440 patiënten, verrichte 736 levensreddende operaties en zo zijn er nog veel meer indrukwekkende cijfers. Maar onder de huidige omstandigheden is het werken daar onmogelijk gemaakt.
Lees ook:
Nieuwe strategie Ethiopië: isolatie en uitputting van Tigray.
Ethiopië probeert met een nieuwe strategie Tigray van de buitenwereld af te sluiten. Honderdduizenden staan op de rand van de hongerdood.