Hongerstaking

Artsen: Kremlincriticus Navalny kan elk moment sterven

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny tijdens zijn proces in Moskou. Beeld AFP
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny tijdens zijn proces in Moskou.Beeld AFP

De gevangen gezette Russische oppositieleider Aleksej Navalny loopt grote kans op een hartstilstand nu zijn gezondheidstoestand snel verslechtert, waarschuwen zijn artsen. “Onze patiënt kan elk moment sterven”, schreef een van hen zaterdag op Facebook. Zijn persoonlijke arts en drie andere doktoren hebben gevangenisfunctionarissen gevraagd hen onmiddellijke toegang tot Navalny te verlenen.

Redactie Trouw

Navalny ging eind maart in hongerstaking omdat hij in de gevangenis niet de passende zorg zou krijgen voor zijn klachten. De Kremlincriticus had last van zijn rug en gevoelloosheid in zijn handen en benen. Zijn gezondheid gaat volgens zijn advocaten snel achteruit. Navalny wil onderzocht worden door een arts naar keuze, maar dat wordt niet toegestaan.

Navalny’s woordvoerster Kira Jarmisj, die hem vergezelde toen hij instortte in een vliegtuig na de vergiftiging in augustus vorig jaar, zei dat de situatie opnieuw kritiek was. “Aleksej gaat dood”, schreef ze op Facebook. “In zijn toestand is het een kwestie van dagen.”

De Amerikaanse president Joe Biden vindt het lot dat de oppositieleider momenteel ondergaat “zeer onrechtvaardig”. Dat heeft hij gezegd tegen enkele journalisten die de situatie van Navalny hadden aangekaart. Ruim zeventig internationale prominenten riepen zaterdag in een open brief, die onder meer in de Franse krant Le Monde werd gepubliceerd, de Russische president Vladimir Poetin op ervoor te zorgen dat Navalny goede medische zorg krijgt. Onder de ondertekenaars zijn de schrijvers J.K. Rowling, Salman Rushdie en Martin Amis, de acteurs Vanessa Redgrave en Jude Law en Abba-muzikant Björn Ulvaeus.

Gezichtsvermogen verslechterd

Volgens de medische vakbond Artsen Alliantie, die banden met Navalny heeft, is het gezichtsvermogen van de oppositieleider verslechterd sinds hij in hongerstaking is gegaan. Ook zou hij een groter risico op nierfalen lopen. Een woordvoerster van de Artsen Alliantie noemde zaterdag de toestand van Navalny kritiek. Ze zei dat artsen van de bond Navalny niet zelf hebben onderzocht, maar dat de Artsen Alliantie zich baseert op resultaten van testen die advocaten van de oppositieleider hadden verkregen.

De criticus van het Kremlin werd in februari veroordeeld tot 2,5 jaar cel. De rechtbank oordeelde dat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating in een fraudezaak had geschonden tijdens zijn verblijf in Duitsland, waar Navalny werd behandeld vanwege een vergiftiging met het zenuwgif novitsjok. Die zou volgens hem het werk zijn geweest van het Kremlin.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden