Internationaal Strafhof

Arrestatiebevel voor Poetin wegens oorlogsmisdrijven. ‘De internationale gemeenschap moet dit nu uitvoeren’

De Russische president Vladimir Poetin overlegt met de kinderombudsvrouw, Maria Lvova-Belova. Tegen allebei heeft het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel uitgevaardigd.
 Beeld AP
De Russische president Vladimir Poetin overlegt met de kinderombudsvrouw, Maria Lvova-Belova. Tegen allebei heeft het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel uitgevaardigd.Beeld AP

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin.

Erik van Zwam

Poetin wordt beschuldigd van het onrechtmatig deporteren van Oekraïense kinderen naar Rusland, een oorlogsmisdaad. De rechters van het ICC zijn van mening dat er voldoende aanwijzingen zijn dat Poetin persoonlijk verantwoordelijk is voor deze misdrijven in samenwerking met anderen. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat het arrestatiebevel inhoudsloos is, omdat Rusland het ICC niet erkent.

Desalniettemin zegt het Hof bevoegd te zijn. De president van het Strafhof, Piotr Hofmanski zei in een video dat het nu aan de internationale gemeenschap is om het arrestatiebevel uit te voeren. De internationale rechtbank heeft geen eigen politiedienst of leger om de aanhouding van Poetin af te dwingen. Het ICC kan Poetin niet bij verstek veroordelen. De Russische president kan bij reizen naar het buitenland worden aangehouden, hoewel Moskou garanties zal eisen van landen waar Poetin heen gaat dat hij niet wordt opgepakt. Rusland zelf levert geen staatsburgers uit.

Duizenden Oekraïense kinderen zijn onwettig gedeporteerd naar Rusland

Naast Poetin is ook de Russische kinderombudsvrouw, Maria Lvova-Belova gedagvaard. Zij wordt vervolgd voor oorlogsmisdaden in verband met de onwettige deportatie van een groot aantal Oekraïense kinderen naar Rusland. Het zou gaan om 6000 tot 13.000 kinderen die zonder hun ouders illegaal zijn overgebracht naar Rusland. Een deel daarvan wordt gede-Oekraïniseerd, volgens een speciaal decreet van Poetin. De kinderen worden gerussificeerd om hun Oekraïense identiteit uit te wissen. De kinderen worden opgevangen in rehabilitatiekampen en klaargestoomd voor adoptie door Russische ouders, ook al zijn de echte ouders of de voogden nog in leven in Oekraïne.

Het planmatig deporteren van kinderen wordt expliciet genoemd als een schending van het oorlogsrecht in de protocollen bij de verdragen van Genève uit 1977. Rusland heeft in het verleden wel verdragen over oorlogsrecht, humanitair recht en genocide geratificeerd.

De Russische kinderombudsvrouw heeft zelf een Oekraïense jongen, Filip genaamd, illegaal geadopteerd. Maria Lvova-Belova vertelde dat Filip in eerste instantie negatief gedrag vertoonde door het Oekraïense volkslied te zingen en Poetin te beledigen, maar dat de houding van de tiener is “getransformeerd in liefde voor Rusland”.

Lvova-Belova is de drijvende kracht achter het adoptieprogramma van ontvoerde Oekraïense kinderen. In dat kader heeft ze ook ontmoetingen met president Poetin gehad.

Lees ook:

Hoe de Russische kinderombudsvrouw de deportatie van Oekraïense kinderen witwast.

Sinds het begin van de oorlog deporteert Moskou grote aantallen kinderen uit de bezette gebieden naar Rusland. Uithangbord van dat Kremlinbeleid is kinderombudsvrouw Maria Lvova-Belova.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden