Colombia

Arrestatie oud-president Uribe stort Colombia in politieke onzekerheid

In de buurt van het paleis van Justitie in Bogotá wordt gedemonstreerd tegen senator en oud-president Uribe, die inmiddels onder huisarrest is geplaatst op verdenking van financiering van een rechtse paramiltaire organisatie.  Beeld AFP
In de buurt van het paleis van Justitie in Bogotá wordt gedemonstreerd tegen senator en oud-president Uribe, die inmiddels onder huisarrest is geplaatst op verdenking van financiering van een rechtse paramiltaire organisatie.Beeld AFP

De nog altijd machtige oud-president Álvaro Uribe zou betrokken zijn geweest bij het financieren van een rechtse paramilitaire organisatie.

De beslissing van het Hooggerechtshof om voormalig president Álvaro Uribe onder huisarrest te plaatsen, heeft in Colombia voor een kleine politieke aardbeving gezorgd. Voor- en tegenstanders gingen de straat op nadat het nieuws bekend was geworden.

Uribe was tussen 2002 en 2010 president van het land, en stond onder andere bekend om zijn harde, onverzettelijke houding tegenover Farc, het linkse rebellenleger dat het land decennialang in een burgeroorlog gevangen hield. Na zijn tweede termijn moest hij, conform de grondwet, een stapje terugdoen. Maar vanuit zijn zetel in de Senaat, en als oprichter van de grootste politieke partij van het land, geldt hij nog altijd als de machtigste politicus van het land. De huidige president Iván Duque is een protegé van hem.

Uribe is nog nergens voor veroordeeld, maar het Hooggerechtshof is al een tijdje met een onderzoek bezig, en zegt ‘een grote hoeveelheid bewijs’ te hebben verzameld. Getuigenissen en onderschepte telefoongesprekken zouden wijzen op zijn medeplichtigheid aan het omkopen van getuigen en het belemmeren van de rechtsgang. Het voorarrest kan een jaar duren, en dat hij is vastgezet, is een teken dat de rechters kennelijk bang zijn dat Uribe het land ontvlucht.

Beschuldigingen blijven niet kleven aan de ‘teflonpresident’

Al sinds het begin van zijn presidentschap wordt Uribe achtervolgd door allerlei beschuldigingen en juridische procedures, over drugshandel, afluisterpraktijken en corruptie. Maar die bleven nooit echt kleven aan de ‘teflon-president’. De zaak waar hij nu in verwikkeld is, draait om de beschuldiging dat Uribe betrokken zou zijn geweest bij het financieren van een rechtse paramilitaire organisatie.

Nadat de linkse senator Iván Cepeda die beschuldiging had geuit, deed Uribe zijn collega-senator een proces wegens smaad aan. Dat pakte niet zo goed uit. Niet alleen werd Cepeda vrijgesproken, het gerechtelijk onderzoek bood genoeg aanknopingspunten voor een onderzoek tegen Uribe. Als hij veroordeeld wordt, kan hij tot 12 jaar gevangenisstraf krijgen, al verwacht men in Colombia dat hij ook die dan, net zoals zijn voorarrest, onder huisarrest mag uitzitten.

Verschuiving in het politieke krachtenveld

Dat zou hem in staat stellen om een politieke rol te blijven spelen. Toch verwachten de meeste beschouwers van de Colombiaanse politiek dat de arrestatie van Uribe tot een flinke verschuiving in het politieke krachtenveld in Bogotá kan leiden. Hoewel Uribe de afgelopen tijd in opiniepeilingen aan populariteit had ingeboet, was hij nog altijd de belangrijkste figuur in de rechtse regeringspartij Democratisch Centrum, nu de grootste in het parlement.

President Duque keurde de arrestatie af. “Het doet mij, als Colombiaan, pijn dat veel mensen die het land met barbaarse misdaden verwond hebben, zichzelf in vrijheid mogen verdedigen. En een voorbeeldige dienaar van het land die het hoogste ambt bekleed heeft, mag dat niet.” Daarmee negeerde Duque een oproep van het Hooggerechtshof, eerder deze week, aan politici om zich niet met de rechtsgang te bemoeien.

Mensenrechtenactivisten reageerden opgetogen op het besluit: “Het Hof laat zien dat iedereen - zelfs de machtigste mensen – gelijk is voor de wet”, zei Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch in Noord- en Zuid-Amerika.

Lees ook:

Het vredesakkoord in Colombia verkeert in diepe crisis, en deze man moet het oplossen

Het vredesakkoord in Colombia verkeert in diepe crisis. De man die het moet uitvoeren, was even in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden