Basmatirijst

Aromatische rijstkorrel leidt tot een pittige strijd tussen India en Pakistan

De productie van basmatirijst in Pakistan Beeld AFP
De productie van basmatirijst in PakistanBeeld AFP
Ghassan Dahhan

Een nieuw conflict tussen India en Pakistan is in de maak. Niet de status van Kashmir ligt deze keer aan de spanningen ten grondslag, maar de zogeheten ‘beschermde geografische aanduiding’ van een aromatische rijstkorrel. India wil de bekende basmatirijst tot beschermd streekproduct laten verklaren door de Europese Commissie.

Als New Delhi’s plannetje slaagt, dan mag voortaan alleen ‘Indiase rijst’ – die daar moet zijn geproduceerd, bewerkt of bereid – de naam basmati voeren binnen de EU. Aangezien Pakistan, na India de tweede basmati-exporteur in de wereld, niet zo snel zijn rijst naar aartsvijand India zal sturen voor bewerking, moet het binnen de EU dan een andere naam verzinnen voor zijn rijst.

Pakistan bestrijdt het Indiase initiatief. Voor het land staat veel op het spel. Vooral de laatste jaren nam in Pakistan de exportproductie van basmatirijst toe, omdat India vaak niet kan voldoen aan de strenge pesticide-eisen.

De kans dat Pakistan op korte termijn op zoek moet naar een nieuwe naam voor zijn basmatirijst is overigens niet zo groot. De EU-regels schrijven voor dat beide landen eerst tot een vergelijk moeten proberen te komen.

Lees ook:

Hoe basmatirijst India ziek maakt

Koninginnenrijst noemt de lokale bevolking de basmatirijst die wordt geteeld aan de voet van de Himalaya in India. Maar door overvloedig gebruik van bestrijdingsmiddelen is het grondwater vervuild.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden