Duitse verkiezingen

Armin Laschet laat per ongeluk zien op wie hij heeft gestemd

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Een foutje van de Duitse kanselierskandidaat Armin Laschet: Hij vouwde zijn stembiljet niet goed en daardoor kan de hele wereld nu zien op wie hij stemde.

ANP

Op een foto is duidelijk te zien welke vakjes de premier van deelstaat Noordrijnland-Westfalen aankruiste toen hij ging stemmen in de buurt van zijn huis in Aken, een stad bij de grens met Nederland. Zijn stemgedrag zorgde niet voor een verrassing: Laschet steunt zijn eigen CDU-partij.

Laschet hoopt na de verkiezingen zijn partijgenoot Angela Merkel op te volgen als bondskanselier. Zij stopt na zestien jaar als regeringschef. De campagne van Laschet verliep echter niet vlekkeloos en zijn conservatieve blok van zusterpartijen CDU/CSU is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de centrumlinkse SPD.

Zijn grote rivaal Olaf Scholz, die met zijn SPD een flinterdunne voorsprong heeft in de peilingen, heeft ook al gestemd. De huidige minister van financiën ging met zijn echtgenote Britta in zijn woonplaats Potsdam naar het stembureau.

Laschet is niet alleen de kanselierskandidaat van zijn CDU-partij, maar ook van zusterpartij CSU uit Beieren. CSU-topman Markus Söder, de premier van die deelstaat, heeft eveneens zijn stem uitgebracht. Hij deed eerder zelf nog een vergeefse poging om de kanselierskandidaat te worden van CDU/CSU.

Lees ook:

Wie zijn Scholz en Laschet, de mannen die Merkel willen opvolgen?

In Duitsland lijkt zich een nek-aan-nekrace te af te spelen vandaag. De christendemocraten van CDU/CSU en de sociaaldemocraten van de SPD zitten elkaar in de peilingen op de hielen. Wie zijn de leiders van deze partijen en dus mogelijk de opvolger van Angela Merkel?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden