Duitsland

Armin Laschet krijgt het zwaar als CDU-leider

De nieuwe leider van het CDU Armin Laschet (links) met zijn tegenkandidaat Friedrich Merz bij het digitale partijcongres van de Duitse christendemocraten. Beeld EPA
De nieuwe leider van het CDU Armin Laschet (links) met zijn tegenkandidaat Friedrich Merz bij het digitale partijcongres van de Duitse christendemocraten.Beeld EPA

Armin Laschet is de nieuwe leider van het CDU. Dit weekeinde werd hij op het digitale partijcongres van de christendemocraten verkozen ten koste van Friedrich Merz die voor een rechtse koers wilde gaan. Nu moet hij ervoor zorgen dat Merz niet alsnog aan zijn stoelpoten blijft zagen.

Romana Abels

Hij geldt als verbinder, de zaterdag verkozen nieuwe voorman van het Duitse CDU, Armin Laschet. Die kwaliteit zal hij de komende tijd hard nodig hebben. Want de verkiezingen voor de opvolger van Angela Merkel ging niet alleen over wie er de komende jaren de partijkar zal trekken en misschien ook wel het land zal gaan leiden, ze gingen ook over de vraag welk antwoord de Duitse christendemocraten moeten bieden aan de groei van populistisch rechts.

De tegenkandidaat van Laschet, Friedrich Merz, vond dat het CDU een scherpe rechtse koers moest varen. Hij haalde geen meerderheid, maar nu is het aan Laschet om de kiezers van Merz bij de partij te houden. Dat zal, is de verwachting, geen eenvoudige opgave zijn.

De rechts-populistische vleugel

Het CDU van Angela Merkel is al langer ten prooi gevallen aan een richtingenstrijd. Dat merkte allereerst Annegret Kramp-Karrenbauer, die vorig jaar op dezelfde post gekozen werd. Ook zij was een vrouw van het midden, maar gaf haar post op toen bleek dat ze de rechts-populistische vleugel er niet onder wist te krijgen.

De aanhang van Merz is niet klein. Hij omvat misschien wel een derde tot twee vijfde van de partijleden. Die zien met lede ogen aan hoe de partij aan invloed verliest nu er ter rechterzijde de partij Alternative für Deutschland groeit. Ze neigen naar rechts, terwijl Laschet vooral de man van het midden is.

Sociale cohesie en vertrouwen in de samenleving

Op het partijcongres, zaterdag, hield Laschet voor de CDU-leden een emotionele toespraak, waarin hij de nadruk legde op sociale cohesie en vertrouwen in de samenleving. Hij zei te staan voor het soort politiek dat ‘zich naar de mensen richt en hen niet de rug toe keert’. Zijn ervaring als minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, zo herhaalde hij vaak, komt daarbij goed van pas.

Laschet positioneert de partij als een naar links-leunende volkspartij met een conservatieve economische vleugel. Dat maakt ruimte voor de Merz-fans en een coalitie met de Groenen mogelijk.

Geschikt voor de baan

Met de populaire gezondheidsminister Jens Spahn aan zijn zijde, zal hij waarschijnlijk voor het Bondskanselierschap willen gaan, tijdens de federale verkiezingen in de herfst van dit jaar. Toch is het de vraag of de partij genoeg vertrouwen heeft in Laschet. Sommige leden zouden liever zijn rechterhand Spahn als kandidaat zien, of de invloedrijke minister-president van Beieren, Markus Söder. Desondanks gelooft Laschet, nu minister-president van Noordrijn-Westfalen, dat hij geschikt is voor de baan: “Een deelstaatpremier die succesvol over 18 miljoen mensen regeert, kan ook Duitslands Bondskanselier worden.”

Mocht hij de Bondskanselierkandidaat worden, dan wil hij zich richten op de modernisatie van Duitsland. Hij wil een Ministerie voor Digitalisering oprichten, de Duitse economie revitaliseren en vindt daarnaast gelijkere onderwijskansen in de samenleving en Europa belangrijk.

Niet aan de orde

Maar voor hij daar allemaal aan toekomst, zal hij eerst een manier moeten vinden om te zorgen dat zijn rivaal Merz niet voortdurend aan zijn stoelpoten blijft zagen. Dat hij dat van plan is, bleek meteen al afgelopen weekeinde. Merz wierp zich op als minister van economische zaken, een post waar momenteel helemaal geen vacature is. Laschet antwoordde dan ook dat dàt niet aan de orde is.

Maar duidelijk is wel dat Laschet nu snel op zoek moet naar een post waar Merz zijn beleid niet voortdurend kan ondergraven en waar diens gevolg, dat dol is op de retorische krachten van Merz, zich kan blijven laven aan diens opzwepende woorden.

Lees ook:

Wie wordt de nieuwe Merkel?

Na een roerig jaar kiest de CDU dit weekend haar nieuwe partijvoorzitter. De partij verkeert in een identiteitscrisis en hoopt dat een nieuw gezicht duidelijkheid in de partij kan scheppen. In aanloop naar de nationale verkiezingen in de herfst van 2021, is de stemming een strijd om de ziel van de CDU geworden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden