Armenië

Armeense oppositie voert de druk op om premier Pashinyan weg te krijgen

Demonstranten in Jerevan willen dat de Armeense premier Nikol Pashinyan aftreedt vanwege het akkoord dat hij sloot met Azerbeidzjan.  Beeld AP
Demonstranten in Jerevan willen dat de Armeense premier Nikol Pashinyan aftreedt vanwege het akkoord dat hij sloot met Azerbeidzjan.Beeld AP

Met een staking en nieuwe protesten hoopt de Armeense oppositie de genadeklap aan Nikol Pashinyan uit te delen. Ze vindt dat de premier moet opstappen vanwege het akkoord dat hij over Nagorno-Karabach heeft gesloten.

Pieternel Gruppen

Demonstranten zetten dinsdag koepeltentjes op het centrale plein van de Armeense hoofdstad Jerevan op. Ze willen op het plein bivakkeren tot premier Pashinyan is opgestapt. Na drie dagen van nationale rouw heeft de oppositie het protest tegen de regering dinsdag weer opgepakt, onder meer door het afkondigen van een nationale staking. Wie er precies gehoor gaven aan de werkonderbreking is onduidelijk, maar in de hoofdstad Jerevan gingen duizenden mensen de straat op. Een deel van hen blokkeerde de regeringsgebouwen en riep om het aftreden van de Armeense premier. Ook op andere plekken in het land wierpen demonstranten blokkades op grote wegen op.

De dagen ervoor had de oppositie zich koest gehouden, uit respect voor de doden die gevallen zijn tijdens het recente conflict om Nagorno-Karabach. Die strijd - waarbij in totaal zo’n 5600 mensen omkwamen - werd vorige maand beëindigd met een akkoord tussen Armenië en Azerbeidzjan dat tot stand kwam na Russische bemiddeling. Dat akkoord pakt ongunstig uit voor de Armeniërs, die zich na zes weken van vechten genoodzaakt zagen een groot deel van de omstreden regio op te geven.

Nieuwe verkiezingen

De premier heeft de strijd niet goed aangepakt en moet opstappen en nieuwe verkiezingen uitschrijven, eist de oppositie waarbij zeventien partijen zijn aangesloten. Inmiddels heeft ook een aantal invloedrijke kerkelijke leiders zich achter de oppositie geschaard. Zij vinden dat Pashinyan te gemakkelijk religieus erfgoed aan Azerbeidzjan heeft overgedragen. Een aantal gepensioneerde militaire generaals zegt ook achter het protest te staan. En bij de laatste demonstratie liepen honderden advocaten mee.

De Armeense premier weigert tot nu toe zijn ontslag in te dienen. Bovendien is het niet aan hem om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, zei hij tegen Radio Free Europe. Daar moet met andere partijen in het parlement overeenstemming over worden bereikt. Pashinyan is van mening dat hij het akkoord - hoe pijnlijk ook - wel moest tekenen omdat Azerbeidzjan anders heel Nagorno-Karabach zou hebben ingenomen. De oppositiegroepen die hem nu bekritiseren zijn volgens de premier dezelfde als de groepen die hem een jaar geleden al weg wilden hebben. “In essentie is er niets veranderd.”

Lees ook:
Ook het verleden biedt weinig toekomstperspectief in Nagorno-Karabach

Dinsdag draagt Armenië de laatste bezette gebieden rondom de enclave Nagorno-Karabach over aan Azerbeidzjan als onderdeel van de onlangs gesloten wapenstilstand. Of dat akkoord tot een bestendige vrede zal leiden, is gezien de onverenigbare posities van beide landen allesbehalve zeker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden