Verkiezingen

Arabische alliantie grote winnaar verkiezingen Israël

De partij van Avigdor Lieberman, Yisrael Beitenu neemt een sleutelpositie in bij de vorming van een nieuwe regering in Israël. Voor de gang naar de stembus plakten partijleden nog ijverig affiches voor hun partij.  Beeld EPA/ABIR SULTAN
De partij van Avigdor Lieberman, Yisrael Beitenu neemt een sleutelpositie in bij de vorming van een nieuwe regering in Israël. Voor de gang naar de stembus plakten partijleden nog ijverig affiches voor hun partij.Beeld EPA/ABIR SULTAN

De Likud van premier Netanyahu slaagde er niet in een overtuigende meerderheid te behalen.

Erik van Zwam

De grote winnaar van de verkiezingen in Israël zijn de Israëlische Arabieren. De Joint List, een alliantie van diverse partijen die de in Israël woonachtige Palestijnse gemeenschap vertegenwoordigen, krijgt naar verwachting dertien zetels; drie meer dan bij de vorige verkiezingen in april.

Regeren zal er niet in zitten, maar een rol als de grootste oppositiepartij in de Knesset, het Israëlische parlement, wel. Regeren betekent ook verantwoordelijkheid dragen voor militaire operaties gericht op de Gazastrook en de Westoever. Daar zijn Israëlische Arabieren geen voorstanders van.

In april was de opkomst onder de Palestijnse Israëliërs laag. Meer dan de helft bleef thuis. De bevolkingsgroep, die 20 procent uitmaakt van het land met negen miljoen inwoners, voelt zich al jaren gemarginaliseerd en daardoor gedemoraliseerd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu van de rechtse Likud schreef nieuwe verkiezingen uit nadat het hem niet lukte een coalitie te vormen. In zijn campagne keerde de langstzittende premier van Israël zich vooral tegen zijn Arabische landgenoten, de antizionistische Arabische partijen die het bestaan van de Joodse staat zouden willen ondergraven. Hij noemde hen een veiligheidsrisico en een vijfde colonne.

Netanyahu, bijgenaamd Bibi, probeerde daarmee meer stemmen te winnen, maar zijn strategie keerde zich tegen hem. De verenigde Arabische partijen lieten zich gelden. Zij riepen hun potentiële aanhang op nu wel te gaan stemmen en dat gebeurde ook: naar schatting 60 procent van hun achterban kwam opdagen.

Het gevolg is dat de gezamenlijke lijst van Arabische partijen ineens veel meer stemmen kreeg en daarmee dus meer zetels in het parlement. De Arabische lijst is hiermee een factor van betekenis geworden.

Einde premierschap Netanyahu?

Dit kon weleens het einde betekenen van het premierschap Netanyahu. Zijn Likud heeft waarschijnlijk net iets minder stemmen gekregen dan zijn opponent Benny Gantz van de alliantie Blauw-Wit. Die laatste partij krijgt één zetel meer in het 120 leden tellende parlement dan bij de verkiezingen in april en komt daarmee uit op 32 zetels.

De partij die de herverkiezing veroorzaakte, Yisrael Beitenu van Avigdor Lieberman, spon daar garen bij en komt waarschijnlijk op negen zetels, een winst van vier. Hij heeft nu een sleutelpositie. Likud noch Blauw-Wit kan zonder hem een regering vormen. Lieberman wil een regering van nationale eenheid met Likud en Blauw-Wit, maar zonder Netanyahu.

Bibi’s rol lijkt na ruim tien jaar uitgespeeld, hoewel hij daar zelf nog lang niet van overtuigd is. De Likud zegt hem niet te laten vallen. Voorlopig is het laatste woord aan de Israëlische president, Reuven Rivlin. Hij zal bepalen wie een regering mag proberen te vormen.

Lees ook:

Israël blijft steken in patstelling na verkiezingen.

Netanyahu lijkt geen meerderheid te krijgen met zijn rechtse blok. Ook andere coalities dienen zich nog niet aan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden