Frontex

Antifraude-agentschap onderzoekt rol grens- en kustwacht Frontex bij ‘pushbacks’ vluchtelingen

Begeleid door een Frontex-vaartuig bereikt een migrantenboot op 28 februari vorig jaar het Griekse eiland Lesbos.  Beeld AP
Begeleid door een Frontex-vaartuig bereikt een migrantenboot op 28 februari vorig jaar het Griekse eiland Lesbos.Beeld AP

In de hoogste kringen van de grens- en kustwacht Frontex zou volgens onbevestigde berichten sprake zijn van intimidatie, mogelijk verband houdend met de pushback-beschuldigingen.

Christoph Schmidt

Het Europese antifraude-agentschap Olaf is een onderzoek begonnen naar mogelijk wanbeleid bij Frontex, de grens- en kustwacht van de Europese Unie. Over de aard van het onderzoek is officieel niets bekendgemaakt, maar er zou een verband zijn met de berichten van vorig najaar over de mogelijke betrokkenheid van Frontex bij zogeheten ‘pushbacks’, het terugduwen van bootjes met migranten.

Begin december al zouden Olaf-medewerkers het hoofdkantoor van Frontex in de Poolse hoofdstad Warschau hebben doorzocht. Volgens bronnen tegenover onder meer het Duitse weekblad Der Spiegel en nieuwswebsite EUobserver betreft het onderzoek de hoogste Frontex-kringen, onder meer directeur Fabrice Leggeri en zijn kabinetschef Thibauld de La Haye Jousselin.

Olaf richt zich in de eerste plaats op interne EU-fraude, maar kan ook plichtsverzuim en ‘serieuze misdragingen binnen de Europese instituties’ aan de kaak stellen. In die context zouden de beschuldigingen over de pushbacks-praktijken kunnen vallen. Bovendien is er volgens onbevestigde berichten bij Frontex mogelijk sprake geweest van intimidatie: de laatste tijd heeft een aantal medewerkers ontslag genomen.

In een verklaring meldt Frontex dat het volledig meewerkt aan het Olaf-onderzoek.

In strijd met internationaal recht

Verscheidene media meldden in oktober dat de Griekse kustwacht migrantenboten vanuit Turkije tot de terugtocht dwingt en dat Frontex daaraan zou meewerken. Dergelijke pushbacks zijn in strijd met het internationale recht.

In een hoorzitting met het Europees Parlement vorige maand sprak Leggeri de beschuldigingen tegen. Hij wist veel parlementariërs echter niet te overtuigen. De sociaal-democraten vroegen om zijn ontslag.

Lees ook:
Europarlementariërs eisen vertrek van Frontex-baas vanwege ‘pushbacks’

Het EU-agentschap kwam vorig jaar in opspraak na beschuldigingen dat Europese kustwachters niet hadden ingegrepen bij pushbacks op de Middellandse Zee.

Frontex wist wel degelijk van illegaal terugsturen migranten, blijkt uit interne stukken

EU-grensdienst Frontex weet niets van het illegaal terugsturen van migranten door Griekenland naar Turkije, beweerde die tot nu toe. Maar uitgelekte interne correspondentie bewijst het tegendeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden