Leden van de anglicaanse kerk afgelopen week tijdens de synode in Londen. Beeld AFP
Leden van de anglicaanse kerk afgelopen week tijdens de synode in Londen.Beeld AFP

Verenigd Koninkrijk

Anglicaanse kerk overweegt genderneutrale woorden voor God

Arjen van der Ziel

De anglicaanse kerk overweegt genderneutrale woorden te gaan gebruiken om te verwijzen naar God. Een nieuwe commissie zal vanaf het voorjaar hiernaar kijken.

Als het tot aanpassingen komt, zullen in gebeden en liederen niet langer termen als ‘Hij’ en ‘onze Vader’ worden gebruikt. De anglicanen zouden daarmee afscheid nemen van eeuwenoud taalgebruik. De kerk kondigde de commissie aan na oproepen tot ‘inclusiever taalgebruik’ op de synode afgelopen week in Londen.

Conservatieve geestelijken reageerden kritisch. Theoloog Ian Paul mopperde dat de aanduiding ‘Vader’ voor God niet zomaar kan worden veranderd in ‘Moeder’ of een genderneutrale term ‘zonder verlies aan betekenis’. Maar een woordvoerder van de kerk liet weten dat het slechts om mogelijke aanpassingen in de taal gaat en dat God allang genderneutraal is. “Christenen gaan er al sinds de Oudheid van uit dat God noch mannelijk noch vrouwelijk is.”

Lees ook:

Na Elizabeth II is nu Charles III ‘Verdediger van het Geloof’

Hoe gaat de nieuwe Britse koning Charles zijn rol als hoofd van de anglicaanse kerk en ‘Verdediger van het Geloof’ invullen? Beluister de Trouw-podcast ‘De Roomse Loper'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden