Vrijspraak

Andrej Babis, miljardair en ex-premier, wil nu president van Tsjechië worden

De rechtbank in Praag sprak Andrej Babis maandag vrij van miljoenenfraude.  Beeld ANP / EPA
De rechtbank in Praag sprak Andrej Babis maandag vrij van miljoenenfraude.Beeld ANP / EPA

In Tsjechië staan de presidentsverkiezingen voor de deur. De man die het meeste kans maakt is ook verantwoordelijk voor een van de grootste politieke schandalen die het land recent heeft gezien.

Isabel Bolle

Het oordeel van de rechter in Praag kwam voor Andrej Babis net op tijd. De Tsjechische politicus werd maandag vrijgesproken van miljoenenfraude met Europese subsidies, slechts enkele dagen voordat de presidentiële verkiezingen, die vrijdag en zaterdag worden gehouden, van start gaan. Babis heeft zich verkiesbaar gesteld voor dat ambt en de uitspraak van de rechter zal waarschijnlijk alleen maar bijdragen aan zijn toch al grote populariteit.

Babis, multimiljardair en een van de rijkste Tsjechen, stond samen met een voormalig adviseur terecht voor het doorsluizen van 2,1 miljoen euro aan EU-subsidies naar het opknappen van het ‘Ooievaarsnest’, een luxeresort, tijdens zijn premierschap. Het aangevraagde geld kwam uiteindelijk niet terecht bij een klein bedrijf – waar de subsidie voor bedoeld was – maar bij Agrofert, het miljardenbedrijf van de politicus.

Een onderzoek van de Europese Commissie uit 2019 concludeerde overigens dat Babis zich wel schuldig heeft gemaakt aan illegale belangenverstrengeling. Destijds zorgde het nieuws nog voor de grootste demonstraties in het land sinds de Fluwelen Revolutie van 1989. Ruim een kwart miljoen mensen gingen de straat op om het aftreden van Babis te eisen. De politicus zelf heeft de aantijgingen altijd weersproken. “NIET SCHULDIG”, reageerde de presidentskandidaat maandag dan ook verheugd op zijn Twitteraccount.

Regering gevormd zonder Babis

Babis loopt al een tijd door de politieke wandelgangen van Tsjechië. Hij was minister van financiën tussen 2014 en 2017 en premier van 2017 tot 2021. Ondanks dat de politicus tijdens de verkiezingen in 2021 met zijn partij ANO meer zetels won dan zijn tegenstanders, lukte het een centrum-rechtse coalitie een regering te vormen zonder hem. Nu wil de politicus opnieuw de meeste stemmen winnen, ditmaal om president te worden.

In Tsjechië ligt de macht voornamelijk bij het parlement en de premier, maar de president is degene die de premier kan benoemen, evenals rechters voor het hooggerechtshof, die ook moeten worden goedgekeurd door het Hogerhuis.

Babis’ voornaamste tegenstanders bij deze verkiezingen zijn oud-generaal Petr Pavel en Danuse Nerudova, voormalig rector aan de universiteit in Brno. Beiden zijn uitgesproken voorstander van steun aan Oekraïne, een onderwerp dat Babis liever uit de weg gaat.

Volgens de laatste peilingen loopt Babis op kop, hoewel de kans klein wordt geacht dat er na de eerste ronde al een winnaar zal worden uitgeroepen – daarvoor moet een kandidaat de absolute meerderheid van de stemmen halen. Waarschijnlijk zullen de twee kandidaten met de meeste stemmen het tegen elkaar opnemen in een tweede ronde eind deze maand.

Lees ook:

Hij is verstrikt in de schandalen, en toch staat premier Babis, de ‘Tsjechische Trump’, op winst

Tsjechië gaat vrijdag en zaterdag naar de stembus. Premier Andrej Babis is verstrikt in financiële schandalen. De ‘Tsjechische Trump’ stevent niettemin af op een overwinning.

Het Europarlement wil dat de Tsjechische premier Babis niet meer meebeslist

De Tsjechische premier Andrej Babis ligt onder vuur in het Europees Parlement, omdat zijn bedrijf miljoenen aan subsidies opstrijkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden