Ethiopië

Amnesty meldt bruut bloedbad in stadje in de Ethiopische provincie Tigray

Paramilitairen uit de provincie Amhara gaan naar de grens met de noordelijke buurprovincie Tigray om te vechten aan de kant het Ethiopische leger tegen de milities in Tigray. Beeld Reuters
Paramilitairen uit de provincie Amhara gaan naar de grens met de noordelijke buurprovincie Tigray om te vechten aan de kant het Ethiopische leger tegen de milities in Tigray.Beeld Reuters

In het stadje May Cadera, in de door burgeroorlog geteisterde Ethiopische provincie Tigray, is afgelopen maandag een bloedbad aangericht. Honderden, mogelijk zelfs vijfhonderd mensen, zijn er met messen, bijlen en machetes gedood. Dit meldt Amnesty International op basis van getuigenissen en onderzochte foto’s en video’s van de moordpartij.

Nadat het federale leger van Ethiopië samen met troepen uit de aangrenzende provincie Amhara, milities uit Tigray versloegen in de buurt van May Cadera, trokken de verslagen paramilitairen uit de opstandige provincie zich terug in het stadje. Eenmaal in May Cadera zijn in de avond dagloners uit Amhara op brute wijze vermoord in het stadscentrum.

De volgende dag nam het leger, bijgestaan door eenheden uit Amhara, May Cadera in. De straten waren bezaaid met lijken en enkele gewonden. Uit een analyse door een laboratorium van Amnesty van foto’s en videobeelden blijkt dat er geen kogels zijn gebruikt, maar dat alle slachtoffers diepe snijwonden vertonen. De getuigen die Amnesty sprak bevestigen de handelwijze van de Tigray-milities.

Met harde dictatoriale hand bestuurd

May Cadera ligt in de buurt van de grens met Soedan waar nu een vluchtelingenstroom op gang is gekomen. Inmiddels zouden al 11.000 mensen de provincie Tigray zijn ontvlucht naar het buurland. VN-organisaties houden rekening met wel 200.000 vluchtelingen als de burgeroorlog langer aanhoudt.

Tigray wordt bestuurd door de TPLF. Deze partij leidde Ethiopië 29 jaar lang met harde dictatoriale hand, tot dat daar met de komst van premier Abiy Ahmed in 2018 een einde aan kwam. De TPLF saboteert al twee jaar de politieke hervormingen van Abiy. Een aanval van milities uit Tigray begin deze maand op het noordelijk hoofdkwartier van het federale leger leidde tot een gewapend conflict tussen beide partijen.

Het lijkt erop dat de TPLF, en hun 250.000 paramilitairen, in May Cadera een boodschap willen afgeven. Door honderden Amharen te doden worden de etnische spanningen in Ethiopië verder vergroot. De Tigrayers lijken geen middel te schuwen om deze burgeroorlog te winnen.

Lees ook:

Hoe er een hevige burgeroorlog uitbrak in de noordelijkste provincie van Ethiopië.

Tigray wil onafhankelijk zijn van Ethiopië, maar de burgeroorlog kwam iets te vroeg voor de opstandige provincie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden