Veiligheidsdiensten

Amnesty: Iran martelt kinderen die meedoen aan protesten

Een file naar de begraafplaats waar Mahsa Amini ligt, overleden na arrestatie door de zedenpolitie. Tijdens de daaropvolgende massale protesten heeft de Iraanse veiligheidsdienst kinderen opgepakt en gemarteld. Beeld AFP
Een file naar de begraafplaats waar Mahsa Amini ligt, overleden na arrestatie door de zedenpolitie. Tijdens de daaropvolgende massale protesten heeft de Iraanse veiligheidsdienst kinderen opgepakt en gemarteld.Beeld AFP

Iraanse veiligheidsdiensten hebben kinderen die zijn gearresteerd tijdens protesten tegen de regering gemarteld.

ANP

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt donderdag dat kinderen in hechtenis zijn geslagen, zweepslagen en elektrische schokken hebben gekregen en seksueel zijn misbruikt. Het gaat om zowel jongens als meisjes en het jongste slachtoffer was twaalf jaar oud.

De organisatie noemt het ‘afschuwwekkend’ dat overheidsdienaren op zo’n ‘misdadige manier hun macht uitoefenen over kwetsbare en bange kinderen’ en ze ‘fysieke en geestelijke littekens toebrengen’, met als doel hen te straffen, te vernederen en valse bekentenissen af te dwingen. Volgens Amnesty zijn de martelingen een onderdeel van een gerichte strategie om kinderen en jongeren af te schrikken aan de protesten mee te doen.

Dezelfde folteringen als volwassenen

Amnesty baseert zich onder meer op verklaringen van kinderen, ouders en advocaten. Ook heeft de organisatie gesproken met volwassen oud-gevangenen die vertelden dat kinderen aan dezelfde folteringen werden blootgesteld als zij. Zo vertelde een oud-gedetineerde dat in de gevangenis waar hij zat jongens naakt tegen een muur werden gezet, waarna bewakers hun geslachtsdelen bewerkten met tasers.

Omdat er geen kans is dat de schuldigen in Iran zullen worden vervolgd, roept Amnesty de internationale gemeenschap op dit te doen. Het beginsel van ‘universele jurisdictie’ maakt dit mogelijk, zegt de organisatie.

In Iran zijn al een half jaar protesten, sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in september vorig jaar. Zij overleed in een cel nadat ze door de zedenpolitie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier zou hebben gedragen. Volgens de Iraanse autoriteiten zijn meer dan 22.000 mensen gearresteerd voor deelname aan de protesten. Amnesty schat dat daar duizenden kinderen bij zitten. Iran heeft meerdere mensen die betrokken waren bij de demonstraties geëxecuteerd.

Lees ook:

EU-sancties voor ministers en gardekopstuk om smoren protest Iran
De Europese Unie heeft nog eens 32 Iraniërs strafmaatregelen opgelegd voor hun aandeel in het neerslaan van de protesten tegen het ultraconservatieve regime.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden