Contraterreur
Amerikanen zetten grondtroepen in Somalië in om IS-baas uit te schakelen
De VS hebben in Somalië op opvallende wijze een belangrijke leider van IS om het leven gebracht. Bilal al-Sudani gold als een spin in een wereldwijd web van terreurfinanciering.
De dood van Bilal al-Sudani is een gevoelige klap voor de terreurorganisatie Islamitische Staat wereldwijd. Althans, volgens de Amerikanen, die donderdagavond bekendmaakten in het noorden van Somalië een belangrijke IS-leider om het leven te hebben gebracht. Al-Sudani was in ieder geval belangrijk genoeg voor de Amerikanen om hem met grondtroepen uit te schakelen, en niet, zoals vaker, door de minder risicovolle inzet van aanvalsdrones.
Al-Sudani gold dan ook als een spin in een wereldwijd web van terreurfinanciering. Dankzij een uitgebreid netwerk waarover hij tien jaar had gedaan om op te tuigen, wist hij met honderdduizenden dollars per transactie terreuracties mogelijk te maken verspreid over drie continenten. Niemand gelieerd aan IS had de connecties die hij had, aldus Amerikaanse bronnen tegenover The New York Times . ‘‘Deze actie in de strijd tegen terreur maakt dat de VS, en de wereld, een veiliger plek zijn geworden”, zo zei de Amerikaanse minister van defensie Lloyd Austin.
De aanval, waarover niet veel details bekend zijn gemaakt, vond plaats in een bergachtig gebied in de regio Puntland, in het noorden van Somalië. Aan de operatie gingen maanden aan voorbereiding vooraf. De Amerikanen zouden het grottencomplex waarin Al-Sudani zich verschool hebben nagebouwd om de aanval te kunnen oefenen, op vergelijkbare wijze als gebeurde bij de uitschakeling van Osama bin Laden in Pakistan, in 2011.
Er kwamen naast Al-Sudani nog tien IS-strijders om het leven tijdens de aanval, waarbij geen burgerslachtoffers zouden zijn gevallen. Wel raakte één Amerikaanse militair lichtgewond doordat hij werd gebeten door een aanvalshond.
Ronselaar voor Al-Shabaab
Al-Sudani stond sinds 2012 op de Amerikaanse terreurlijst, toen hij nog gold als ronselaar voor Al-Shabaab, de in Somalië veel actievere terreurgroepering, die met name in het zuiden grote delen van het land in handen heeft. De invloed van IS in Somalië, met hooguit enkele honderden strijders verstopt in de bergen van Puntland, valt bij Al-Shabaab in het niet.
Dat de Amerikanen de aanval uitvoerden met speciale eenheden vanaf de grond is opvallend. Weliswaar voeren ze vaker drone-aanvallen uit op terroristische doelwitten in Somalië, maar dit is de eerste grondoperatie op Somalisch grondgebied sinds het aantreden van de Amerikaanse president Joe Biden. Weliswaar stuurden de VS vorig jaar weer 450 militairen naar Somalië, nadat voormalig president Donald Trump nog alle Amerikaanse eenheden had teruggetrokken, maar deze aanwezigheid is puur bedoeld ter ondersteuning en training van het Somalische leger in hun strijd tegen een veel groter probleem voor het land: Al-Shabaab.
In het verleden lag IS vaak overhoop met Al-Shabaab, die het als concurrent ziet voor hun eigen islamistische plannen met het land. In Afrika zijn aan IS-gelieerde strijdgroepen actiever in het westen van het continent – in landen als Niger, Mali, Tsjaad en Burkina Faso, waar de terroristen momenteel de bovenhand hebben.
De Somalische regering daarentegen boekt de laatste weken opvallende overwinningen tegen Al-Shabaab. Zo wisten de de Somaliërs begin deze maand het havenstadje Harardhere, sinds 2011 onder controle van Al-Shabaab, te heroveren, evenals het naburige dorp Galcad. Vorig weekend werd zelfs bekend dat de terroristen, voor het eerst sinds het begin van hun opmars in 2006, Mogadishu hebben aangeboden om onderhandelingen te openen.
Lees ook:
Zeker honderd doden na dubbele bomaanslag in Mogadishu
In oktober kwamen bij een aanslag met twee autobommen in de Somalische hoofdstad Mogadishu zeker honderd mensen om het leven. Volgens de autoriteiten zit terreurorganisatie al-Shabaab achter de aanval, die gericht was op het ministerie van Onderwijs, een kruispunt en een school.