NieuwsTurkije

Amerikanen waarschuwen Turkije: val Noordoost-Syrië niet binnen

Mark Esper, de Amerikaanse minister van defensie. Beeld AP
Mark Esper, de Amerikaanse minister van defensie.Beeld AP

De Amerikaanse minister van defensie, Mark Esper, waarschuwt Turkije om niet het noordoosten van Syrië binnen te vallen. Zo'n stap zou ‘onacceptabel’ zijn, aldus Esper.

Ghassan Dahhan

De Turkse president Erdogan heeft in de laatste dagen meerdere malen openlijk gedreigd om het gebied ten oosten van de rivier de Eufraat binnen te trekken, om daar de Koerdisch-Arabische militie SDF te verdrijven en een ‘veiligheidszone’ in te stellen.

Turkse troepen zijn al aanwezig in Noordwest-Syrië, maar het Pentagon zal de Turken niet toestaan het SDF-gebied binnen te vallen, aldus de defensieminister. De VS hebben in hetzelfde gebied een troepenmacht gestationeerd, die samen met de SDF strijdt tegen Islamitische Staat. De Amerikanen en de SDF controleren het gebied waaruit de terreurbeweging is verdreven. Een Turkse inval zou niet alleen een bedreiging zijn voor de Amerikaanse bondgenoot (en daarmee de Amerikaanse belangen), maar zou ook IS een kans kunnen bieden om zich te herstellen.

“Wat wij zullen doen, is het voorkomen van een eenzijdige invasie die de gedeelde belangen zou verstoren’, zei Esper tijdens een bezoek aan Japan. Hij wees erop dat de VS, Turkije en de SDF geen baat hebben bij een nieuw conflict, en dat de VS niet van plan zijn om de SDF als bondgenoot op te offeren. Maar tegelijkertijd liet hij in het midden of de Amerikanen, als de Turken de SDF zouden aanvallen, het voor hun bondgenoot zouden opnemen.

De Turkse president Erdogan zei dinsdag dat een invasie onvermijdelijk is, en hoe eerder hoe beter. Hij stelde tijdens een bijeenkomst met Turkse ambassadeurs in Ankara dat de prijs in de toekomst alleen maar hoger zal worden, en er dus snel ingegrepen moet worden, en dat dit ‘proces, met Gods instemming, heel spoedig een nieuwe fase zal bereiken.’

Lees ook:

Spanningen tussen Turkije en Amerika lopen op om Syrië

Amerika en Turkije stevenen af op een politiek conflict vanwege Syrië. De VS en Turkije onderhandelen met elkaar over de voorwaarden van de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië, maar deze zijn al in een vroeg stadium geëscaleerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden