Bondgenoten

Amerikanen nemen duizenden extra Afghanen op

Helikopter van de Afghaanse luchtmacht in Kaboel. Beeld AFP
Helikopter van de Afghaanse luchtmacht in Kaboel.Beeld AFP

Washington is bereid om Afghaanse ex-bondgenoten op te nemen. Ze moeten alleen wel zelf zien hoe ze het land uitkomen.

De VS zijn van plan om duizenden extra Afghanen op te nemen die anders mogelijk doelwit zullen worden van de Taliban. Het gaat om Afghanen die direct met de Amerikanen hebben samengewerkt in de afgelopen twintig jaar. De Taliban bestempelen hen als collaborateurs.

Eerder begon president Biden onder druk van het Congres met de opvang van Afghaanse bondgenoten. De VS hebben een speciaal programma opgezet, genaamd ‘Operatie Opvang Bondgenoten’, om hun voormalige Afghaanse partners – onder wie veel tolken en informanten – in veiligheid te brengen.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken voegt ‘in het licht van het toegenomen Taliban-geweld’ nu duizenden extra namen toe aan de lijst. De Afghanen zullen zo snel mogelijk een vluchtelingenstatus krijgen. Ook hun directe familieleden zullen van deze mogelijkheid gebruik mogen maken, aldus het ministerie.

Geen hulp bij evacuatie

Er is ook een ‘maar’: de VS zullen niet helpen bij hun evacuatie uit Afghanistan. De bondgenoten zullen dus zichzelf in veiligheid moeten zien te brengen en ervoor zorgen dat ze in een buurland aankomen. De Amerikanen zeggen nauw contact te hebben met de buurlanden van Afghanistan en de VN-vluchtelingenorganisatie, en zullen de asielaanvragen vanuit die landen in behandeling nemen.

De VS zitten ook met de kwestie in de maag vanwege hun opstelling naar de Afghaanse regering. Naar buiten toe zegt Biden dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de Afghaanse regering de Taliban-opmars zal overleven, maar dat laat zich moeilijk verenigen met zijn plannen om Afghanen op te vangen. Ook kunnen Afghaanse militairen besluiten om naar de buurlanden te vertrekken voor asiel in plaats van door te vechten.

De Afghaanse president Ashraf Ghani uitte maandag felle kritiek op de VS. Hun snelle aftocht uit het land is volgens hem de oorzaak van het toegenomen geweld. Ook had hij geen goed woord over voor de ‘haastige’ vredesonderhandelingen, die de Amerikanen hadden georganiseerd met de Taliban. Deze gesprekken hebben “niet alleen gefaald in het brengen van vrede, maar ook twijfel en onduidelijkheid gecreëerd”, aldus Ghani. Hij zei dat de Taliban niet geïnteresseerd zijn in vrede, en dat hij gelooft in de overwinning.

Hevige gevechten

Ghani probeert zijn regering overeind te houden, nu de zetels van haar macht direct bedreigd worden. De Taliban hebben de volgende fase van hun strijd aangekondigd: nadat ze de meeste districten op het platteland hebben veroverd, hebben ze nu de provinciehoofdsteden in het vizier. Het Afghaanse leger doet er alles aan om dit te voorkomen, maar krijgt het steeds moeilijker.

Legerwoordvoerder generaal Ajmal Omar Shinwari zei dit weekend al dat de situatie in de zuidelijke en westelijke provincies kritiek is. Voor de poorten van Lashkar Gah, de provinciehoofdstad van Helmand, werd zondag hevig gevochten tussen de Taliban en het leger. Speciale eenheden proberen de situatie in de stad onder controle te krijgen, maar volgens inwoners zouden ze zonder voorraad en voedsel zitten.

Artsen zonder Grenzen, dat medewerkers in Lashkar Gah heeft, liet maandag in een verklaring weten dat het leven in de stad tot stilstand is gekomen: “De situatie was al maanden ernstig, maar nu is het nog erger”.

Lees ook:

De Nederlandse militairen zijn weg uit Afghanistan, maar hun tolken lopen nog gevaar

Ondanks de belofte om ze zo snel mogelijk in veiligheid te brengen, zitten nog tientallen Afghanen die met de Nederlanders werkten vast, terwijl het in het land steeds onveiliger wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden