Wapenwetgeving VS

Amerikanen hoeven hun wapen niet meer thuis te laten

In beslag genomen wapens die vervolgens te koop werden aangeboden op een beurs in New York.  Beeld AP
In beslag genomen wapens die vervolgens te koop werden aangeboden op een beurs in New York.Beeld AP

Amerikanen hebben niet alleen het recht een wapen te bezitten, maar mogen dat ook bijna overal mee naartoe nemen. Alleen scholen en kerken zijn nog uitgezonderd.

Bas den Hond

Met die uitspraak heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof donderdag de beperkingen onderuit gehaald die tot dan toe golden voor een kwart van de Amerikaanse bevolking. Het hof vernietigde een wet van de staat New York die het (niet zichtbaar) dragen van een vuurwapen op straat of in andere openbare gelegenheden alleen toestond als iemand daar een dringende reden voor had, bijvoorbeeld een bedreiging. Naast New York hebben vijf andere staten, met in totaal 83 miljoen inwoners, zulke wetten.

Strijdig met het tweede amendement

Volgens de conservatieve meerderheid van het Hooggerechtshof is dat in strijd met het tweede amendement van de Grondwet. Dat luidt: ‘Omdat een goed geordende militie van belang is voor de veiligheid van een vrije staat, mag het recht van het volk om wapens te dragen niet worden beperkt’. In 2008 besliste het Hooggerechtshof dat dit betekent dat elke Amerikaan een wapen moet kunnen bezitten om zichzelf te verdedigen.

In de nieuwe uitspraak stelt het hof dat ‘niets in het tweede amendement een onderscheid maakt tussen thuis en in het openbaar.’ Alleen voor bijzondere plaatsen, zoals scholen en kerken, zou nog een verbod mogen gelden.

Het oordeel kwam niet onverwacht, omdat het hof sinds het presidentschap van Donald Trump een conservatieve meerderheid heeft. Toch reageerden de Democratische politici die de stad en de staat New York besturen ontzet. “Het is pijnlijk dat deze beslissing valt terwijl hele families nog de pijn voelen van de grote schietpartijen”, zei gouverneur Kathy Hochul van New York. “Mensen kunnen met een verborgen wapen naar een supermarkt in Buffalo gaan, of een school in Uvalde. Deze beslissing brengt miljoenen New Yorkers in gevaar.”

Wel kleine aanscherping door de Senaat

Hochul wil een spoedzitting van het parlement bijeenroepen om nieuwe wetten te maken die de schade beperken. In plaats van een goede reden zou bijvoorbeeld een intensieve training kunnen worden geëist om een vergunning te krijgen. Ook die wet zal dan vermoedelijk bij de rechter worden aangevochten.

De uitspraak van het Hooggerechtshof viel op de dag dat in de Senaat een wetsvoorstel voor wapenregulering een stap verder kwam, dankzij de steun van vijftien Republikeinen. Het compromis, de eerste landelijke aanscherping van wapenregels in 28 jaar, dicht onder meer gaten in het verplichte onderzoek of een aspirant-wapenkoper een strafblad heeft. Het Hooggerechtshof benadrukte in zijn uitspraak dat het tegen dat soort regulering geen bezwaar maakt.

Met de nieuwe vuurwapenwet kunnen staten financiering krijgen voor het oprichten van crisiscentra die mensen met geestelijke gezondheidsproblemen moeten helpen. Ook staten die niet zogeheten ‘red flag’-wetten aannemen, waarbij een rechter een persoon een vuurwapen kan ontnemen als de persoon een gevaar oplevert, kunnen zulke financiering krijgen. De wet zorgt verder voor verbetering in het nationale systeem voor het antecedentenonderzoek bij vuurwapenkopers. Ook worden er miljarden dollars beschikbaar gesteld om scholen beter te beveiligen en om voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg te verbeteren.

Lees ook:

Na bloedbad in Texas heeft wapenlobby antwoord al klaar: meer, meer, meer wapens

Na het bloedbad op een lagere school in Texas zal de roep om strengere wapenwetgeving in de Verenigde Staten weer klinken. De recente geschiedenis leert dat dat waarschijnlijk weinig zal uithalen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden