Vredesakkoord

Amerikanen en Taliban tekenen akkoord dat einde moet maken aan achttien jaar oorlog

Een delegatie van de Taliban arriveert in Doha, Qatar. Beeld AP

De troepen van de VS en de NAVO kunnen binnen veertien maanden uit Afghanistan worden teruggetrokken, wanneer de Taliban zich aan de gemaakte afspraken houden. Dit hebben de Amerikaanse en Afghaanse regering in een gezamenlijke verklaring laten weten.

De VS en de Taliban hebben na anderhalf jaar onderhandelingen een basisakkoord gesloten om op den duur te komen tot vrede in het land. Een van de eerste stappen op weg naar vrede zou de terugtrekking van de eerste 8600 Amerikaanse militairen zijn binnen 135 dagen vanaf de ondertekening van het akkoord. 

De VS en de Taliban hebben daarmee een akkoord gesloten dat een einde moet maken aan de bloedige strijd in Afghanistan die al achttien jaar duurt. De speciale Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad en afgevaardigden van de Taliban hebben de overeenkomst zaterdag in de de hoofdstad van Qatar, Doha, ondertekend. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo was naar Qatar gekomen om getuige te zijn van de ondertekening van de overeenkomst.

‘Werk aan de winkel’

Het akkoord is ‘een eerste stap naar vrede in Afghanistan', vindt minister van buitenlandse zaken Stef Blok. Hij benadrukt dat er werk aan de winkel is. “Nationale eenheid en inclusieve intra-Afghaanse onderhandelingen moeten volgen. Nederland heeft offers gebracht voor veiligheid en stabiliteit in Afghanistan, we blijven gecommitteerd aan duurzame vrede.”

Nederland heeft momenteel nog zo’n 160 militairen in Afghanistan voor een trainingsmissie voor het Afghaanse leger en de politie. Wat het akkoord voor de Nederlanders betekent, kan Buitenlandse Zaken nog niet zeggen. “Daar over zullen we nauw overleg met partners hebben”, aldus een woordvoerder.

Lees ook:

Vrede of niet, Trump wil de Amerikanen weg hebben uit Afghanistan

Amerika probeert met de ondertekening van een vredesdeal met de Taliban morgen een aftocht uit Afghanistan te organiseren. Dat veroorzaakt ongerustheid in Kaboel.‘Men begint rekening te houden met het ergste scenario.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden