Postcrisis

Amerikaanse volksvertegenwoordigers terug van reces om postcrisis

Postmedewerker Frank Colon (59) op zijn dagelijkse postrondje in en rondom El Paso, Texas. Beeld AFP

Democraten vrezen dat president Trump via de posterijen de verkiezingen wil saboteren. Zo krijgen ze wel een nieuw verkiezingsthema in de schoot geworpen.

Het wordt een korte vakantie voor de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die eigenlijk tot half september geen stemmingen op het programma hadden. De Democratische voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, roept de volksvertegenwoordigers terug in een poging om er met noodwetgeving voor te zorgen dat de US Postal Service de dienstverlening op peil houdt en tijdens de verkiezingen in november de uitgebrachte poststemmen kan verwerken.

Daarover zijn flinke twijfels gerezen. Vorige week werd bekend dat de Postal Service 46 staten gewaarschuwd heeft: de organisatie wil niet garanderen dat alle uitgebrachte poststemmen op tijd kunnen worden geteld. Volgens een woordvoerder van de posterijen was dat simpelweg ‘een verzoek aan kiezers en officials om realistisch in overweging te nemen hoe de post werkt’. Vanwege de coronacrisis hebben veel staten de mogelijkheden om per post te stemmen uitgebreid. Deze naar verwachting miljoenen stukken extra post zullen de post voor problemen stellen.

Postsorteermachines uit bedrijf gehaald

Die problemen zijn doelbewust gecreëerd, zeggen verontwaardigde Democraten. Begin deze zomer trad Louis DeJoy, een politieke bondgenoot van Trump, aan als nieuwe baas van de post en hij voerde direct allerlei bezuinigingen door. Zo besloot hij om honderden postsorteermachines uit bedrijf te nemen en hij verbood postbodes om overuren te draaien om achterstanden weg te werken. Sindsdien lopen de bezorgtijden overal in het land op. 

Volgens DeJoy moeten de verlieslijdende posterijen nu eenmaal flink gereorganiseerd worden. President Trump lijkt zulke vertragingen ook wel toe te juichen, omdat daarmee het stemmen per post ontmoedigd wordt. Tegenover de televisiezender Fox News vertelde hij waarom hij tegen een extra financiële injectie voor de post is: “Dat geld hebben ze nodig om de postkantoren te laten werken, zodat die al die miljoenen stembiljetten kunnen verwerken.”

Dat een zittende president de posterijen als pion wil gebruiken in een poging om een wettelijke toegestane methode om te stemmen te ontmoedigen, is voor veel Democraten een nieuw dieptepunt. Trump is overigens al maanden bezig met een lastercampagne tegen het stemmen per post. Volgens hem zal dat straks enorme fraude opleveren, al bestaat daarvoor geen enkele aanwijzing: in veel Amerikaanse staten gebeurt het al jaren zonder dat er ooit problemen zijn geconstateerd. Bij de komende verkiezingen zullen 180 miljoen Amerikanen de mogelijkheid krijgen om per post te stemmen – de precieze regels verschillen per staat.

De politieke tegenstanders van Trump vrezen dat hij voorsorteert op een slecht verkiezingsresultaat en een argument wil hebben om straks de legitimiteit van de uitslag in twijfel te trekken. 

Gratis campagnethema

Door zijn campagne tegen poststemmen via de posterijen te spelen, speelt Trump wel met vuur. Hij geeft de Democraten er een gratis campagnethema mee in handen, dat ze met name op het platteland, waar Trumps aanhang woont, kunnen uitspelen. Sommige Republikeinen in het Congres hebben zich al gedistantieerd van hun president – en dat gebeurt niet zo vaak.

De Amerikanen houden namelijk van hun Postal Service. In enquêtes geeft zo’n 90 procent van de respondenten aan veel vertrouwen te hebben in die organisatie. Dit is in het hedendaagse Amerika waarschijnlijk het enige onderwerp waarover de  Democraten en Republikeinen níet verdeeld zijn.

Sommige traditionele Republikeinen, die tegen veel overheidsbemoeienis in de economie zijn, vinden het wel problematisch dat er al sinds jaar en dag miljarden in zo’n logge, verlieslijdende overheidsorganisatie moeten worden gepompt. Die kijken verlekkerd naar Europa, waar de meeste postbezorging allang is geprivatiseerd. 

Post als levenslijn op het platteland

Dat dit in Amerika nog niet is gebeurd, komt niet alleen doordat dat grondwettelijk lastiger ligt. In de VS vervullen de posterijen een andere functie dan in Europa. Voor veel afgelegen gebieden op het uitgestrekte Amerikaanse platteland, waar weinig voorzieningen zijn en waar commerciële postbestellers zeer hoge tarieven zouden moeten rekenen, is de post een belangrijke levenslijn. Medicijnen worden vaak per post opgestuurd en in een land waar niet iedereen een bankrekening heeft, is een cheque per post ook een belangrijke pijler van het betalingsverkeer.

Als zulke cheques of medicijnen met vertraging binnenkomen, is dat vooral vervelend voor de kiezers op het platteland – precies de mensen die vier jaar geleden Trump in het zadel hielpen, omdat ze zich vergeten voelden door de elite in Washington. Nu dreigen ze de tol te moeten betalen voor de machtsstrijd in Washington. Voor zo’n scenario hadden ze nou net niet getekend.

Lees ook:

Trump wil steden mores leren namens ‘zijn’ platteland

President Trump wil met federale troepen desnoods kwaadschiks de orde gaan handhaven in door Democraten bestuurde steden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden