Militaire samenwerking

Amerikaanse troepenafbouw in Duitsland vergroot spanningen in de Navo

Een Amerikaanse militair tijdens een artillerie-schietoefening bij de plaats Grafenwöhr in Zuid-Duitsland. Beeld AFP
Een Amerikaanse militair tijdens een artillerie-schietoefening bij de plaats Grafenwöhr in Zuid-Duitsland.Beeld AFP

Amerika gaat 12.000 militairen weghalen uit Duitsland, omdat Berlijn te weinig besteedt aan defensie. Trump: ‘We laten ons niet langer als sukkels behandelen'.

Arjen van der Ziel

De Amerikaanse strijdkrachten trekken 12.000 militairen terug uit Duitsland. Het Pentagon haalt 6400 manschappen terug naar de Verenigde Staten en dirigeert 5600 militairen naar andere Europese landen. Zo zal het Europese commandocentrum van de Amerikanen worden verhuisd van Duitsland naar België en gaan F-16’s naar Italië. De totale Amerikaanse troepenmacht in Duitsland gaat hiermee van 36.000 manschappen naar 24.000. President Donald Trump gaf hiertoe vorige maand opdracht, omdat Duitsland volgens hem te weinig besteedt aan defensie.

De Duitse regering spendeerde afgelopen jaar 1,3 procent van het bruto binnenlands product aan defensie, fors minder dan het Navo-streefcijfer van 2 procent. Volgens Trump gaan de Duitsers er te makkelijk vanuit dat de VS hen wel beschermen. “We hebben geen zin ons nog langer als sukkels te laten behandelen”, zei hij woensdag, toen het plan werd aangekondigd. “Het is heel simpel.” De president herhaalde nog maar eens dat hij de reductie alleen heroverweegt als Berlijn de bestedingen flink opschroeft. “Als ze hun rekeningen gaan betalen, wil ik er nog eens over denken.”

Verplaatsing naar nieuwe, oostelijker Navo-landen

Anders dan Trump deed de Amerikaanse defensieminister Mark Esper woensdag juist zijn best om het plan te presenteren als een versterking van de Navo. Zo zullen troepen worden verplaatst naar relatief nieuwe, oostelijker Navo-landen als Polen, Bulgarije en Roemenië. Volgens de minister wordt hiermee “de afschrikking tegen Rusland verbeterd.”

Maar veel analisten verwachten dat het besluit de spanningen in de Navo verder zal opdrijven. En in Duitsland is verdeeld gereageerd. De linkse oppositiepartij Die Linke zou het liefst zien dat VS nog veel meer troepen terugtrekken. Maar anderen zijn bezorgd. “In plaats van een versterking leidt de terugtrekking tot een verzwakking van de Navo”, twitterde Norbert Röttgen, kopstuk van de christendemoratische regeringspartij CDU en voorzitter van de buitenlandcommissie van de Bondsdag.

Het Amerikaanse besluit past intussen in de bredere strategie van Washington om de defensie-inspanning minder te richten op Europa en meer op de Chinese dreiging. Duitsland was tijdens de Koude Oorlog een strategisch land vanwege de rivaliteit met de Sovjet-Unie, maar tegenwoordig is het land vooral een draaischijf voor operaties in het Midden-Oosten en in mindere mate in Afrika.

Overigens is nog onzeker in hoeverre het plan volledig zal worden uitgevoerd. Want de terugtrekking zal naar verwachting jaren duren en miljarden kosten, en er is verzet tegen in het Congres. Bovendien heeft de Democratische presidentskandidaat Joe Biden al laten weten dat hij, als hij de verkiezingen in november wint, het besluit zal heroverwegen. Volgens Bidens campagneteam mogen soldaten “geen pionnen worden in kleinzielige vergeldingen van Trump tegen de Duitse kanselier Angela Merkel en een van onze nauwste bondgenoten.”

Lees ook:

Amerika haalt zijn Navo-troepen weg, en ach, Europa haalt zijn schouders op

Ik geloof geen moment dat Rusland op het punt staat de Navo-landen binnen te vallen, schrijft columnist Rob de Wijk. Maar volgens hem maakt de afbraak van de Amerikaanse militaire macht en de twijfel over de Amerikaanse veiligheidsgarantie de kans op ongelukken wel groter.

Macron: ‘De Navo is hersendood’

De Franse president schudde met scherpe uitspraken de Europese Navo-lidstaten wakker. De Verenigde Staten ‘keren ons de rug toe’, aldus Macron.

Het Koude Oorlog-denken is weer helemaal terug, en Europa kijkt verdeeld toe

Na de Koude Oorlog leek het denken in invloedssferen voorbij. Maar China, Rusland en de Verenigde Staten eisen inmiddels weer eigen machtszones op. Europa kijkt verdeeld toe.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden