Turkse inval in Syrië

Amerikaanse troepen komen vanuit Syrië aan in Irak

Een konvooi van Amerikaanse troepen trekt richting de Iraakse grens in het noord-oosten van Syrië.  Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Een konvooi van Amerikaanse troepen trekt richting de Iraakse grens in het noord-oosten van Syrië.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Amerikaanse troepen die uit Syrië worden teruggetrokken zijn maandag in Irak aangekomen. Op videobeelden is te zien dat zo’n honderd gepantserde voertuigen met militairen de Syrisch-Iraakse grens passeren.

Redactie/ANP

Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet weten dat de ongeveer duizend militairen die vertrekken uit Syrië naar het westen van Irak gaan. Daar zullen zij strijden tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) om “Irak te verdedigen”.

De Amerikaanse president Trump haalt de troepen weg uit het noorden van Syrië, waar Turkije vervolgens een aanval is begonnen met als doel Koerdische milities te verdrijven en een gebied te creëren voor Syrische vluchtelingen. Volgens de Amerikaanse minister van defensie, Mark Esper, is de verplaatsing van de troepen eerder ‘een kwestie van weken dan van dagen’. Het leger zet vliegtuigen en konvooien over de weg in.

Sinds het binnenvallen door Ankara zijn honderden mensen omgekomen en zijn duizenden burgers het gebied ontvlucht. Turkije en de Verenigde Staten bereikten vorige week een akkoord over een wapenstilstand in het gebied van vijf dagen. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten.

null Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Lees ook:

‘Turkse militair gedood in grensgebied met Syrië’

Een Turkse militair is zondag gedood door Koerdische strijdkrachten bij de Syrische grensplaats Tel Abyad. Dat meldt het Turkse ministerie van defensie.

‘Turkije is uit op een genocide’

In Noordoost-Syrië werd zondag de Koerdische politica Hevrin Khalaf begraven, die door Syrische milities werd doodgeschoten. De rouwenden zetten zich schrap voor meer bloedvergieten.

Koerden verlaten grensstad Ras al-Ain, Amerikanen gaan naar Irak

Koerdische strijders hebben zondagavond de grensstad Ras al-Ain verlaten. Daarmee houden ze zich aan de voorwaarden van een staakt-het-vuren met Turkije dat vrijdag na Amerikaanse bemiddeling werd afgesproken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden