Hypersonische raket

Amerikaanse topgeneraal uit ‘grote zorgen’ over Chinese rakettest

De Amerikaanse topgeneraal Mark Milley. Beeld EPA
De Amerikaanse topgeneraal Mark Milley.Beeld EPA

Een test die China afgelopen zomer zou hebben uitgevoerd met een hypersonische raket is volgens de Amerikaanse topgeneraal Mark Milley “zeer zorgwekkend”. In een interview met Bloomberg noemt Milley de rakettest “bijna een Spoetnik-moment”, verwijzend naar de satellietlancering van de Spoetnik door Sovjet-Unie in 1957. Dat leidde tot de wapenwedloop in de Koude Oorlog.

Redactie Trouw

“Ik las in sommige kranten dat de term Spoetnik-moment werd gebruikt. Ik weet niet of het een echt Spoetnik-moment is, maar ik denk wel dat het daar heel dicht bij in de buurt komt. Er heeft een zeer belangrijke technologische gebeurtenis plaatsgevonden en het heeft al onze aandacht”, aldus de hoogste Amerikaanse generaal.

Zakenkrant Financial Times meldde eerder deze maand op basis van ingewijden dat China een test zou hebben uitgevoerd met een hypersonische raket die nieuwe mogelijkheden op nucleair gebied biedt. De raket zou in augustus in een baan rond de aarde hebben gevlogen, voordat die naar zijn doel afdaalde.

Tot nu toe heeft het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, geweigerd op het incident te reageren. Milley zegt in het interview dat het Chinese leger “snel uitbreidt”. De Chinese autoriteiten ontkennen dat er een rakettest is uitgevoerd en spreken van “een herbruikbaar ruimtevaartuig voor vreedzame doeleinden”. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie wilde woensdag niet verder ingaan op de opmerking van Milley.

Hypersonische raketten kunnen worden voorzien van nucleaire wapens en gaan vijf keer sneller dan het geluid. In tegenstelling tot ballistische raketten vliegen hypersonische raketten in banen laag in de atmosfeer, waardoor ze hun doel mogelijk sneller kunnen bereiken.

Naast China werken ook de VS, Rusland en zeker vijf andere landen aan de ontwikkeling van hypersonische technologie. Vooralsnog zijn landen minder goed in staat zich te verdedigen tegen de hypersonische raketten dan tegenover andere raketten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden