Verenigde Staten

Amerikaanse Senaat stemt in met Bidens steunpakket ter waarde van 1900 miljard dollar

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, steekt zijn duimen op nadat het steunpakket is aangenomen. Beeld AP
Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, steekt zijn duimen op nadat het steunpakket is aangenomen.Beeld AP

De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag ingestemd met een steunpakket van 1900 miljard dollar, een voorstel van president Joe Biden.

Het pakket steunmaatregelen dat de Amerikanen uit de coronacrisis moet helpen, werd aangenomen met 50 tegen 49 stemmen. Eén Republikeinse senator was afwezig vanwege een sterfgeval in de familie.

De miljarden zijn bedoeld voor het bekostigen van vaccins en medische hulpmiddelen, en ook voor financiële noodhulp aan gedupeerden die hun baan zijn kwijtgeraakt, aan bedrijven en aan lokale overheden.

De Senaat was vrijdag al begonnen met de vergadering over het steunpakket. Tijdens de marathonsessie werden wat aanpassingen gedaan aan het oorspronkelijke voorstel. Zo werd een onderdeel over verhoging van het minimumloon tot 15 dollar per uur weggestemd. Acht Democraten stemden daartegen, net als de Republikeinen.

Terug naar het Huis

In de Senaat hebben zowel de Republikeinen als de Democraten 50 zetels. In voorkomende gevallen kan de stem van vicepresident Kamala Harris de doorslag geven. Dat was nu dus niet nodig.

Het plan gaat nu weer naar het Huis van Afgevaardigden, dat vorige week instemde met een eerdere versie van het steunpakket. Omdat er het een en ander is veranderd, moet er opnieuw worden gestemd. In het Huis hebben de Democraten een krappe meerderheid.

Lees ook:

Column van Bas den Hond: Steunpakket van Biden gaat de eindstreep halen na tocht door politiek mijnenveld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden