Rechtsgang

Amerikaanse rechter erkent nijlpaard als rechtspersoon

null Beeld -
Beeld -
Seije Slager

Het is milieuactivisten al langer een doorn in het oog: bedrijven gelden voor de wet wél als ‘rechtspersonen’, dieren of planten niet. Dus juichte de Amerikaanse groep Animal Legal Defense Fund deze week om een primeur: een rechter in Ohio erkende een stel nijlpaarden als partij in een zaak.

Het ging wel om Colombiaanse nijlpaarden in een Colombiaanse zaak: de nakomelingen van de nijlpaarden die ooit werden geïmporteerd voor de privédierentuin van drugsbaas Pablo Escobar. Die planten zich nu in het wild zo snel voort dat de regering ze wil doden. In Colombia kun je echter namens een benadeeld dier een rechtszaak aanspannen en dat deden activisten dus ook.

De tussenkomst van de Amerikaanse rechter was alleen nodig om een Amerikaanse expert in die zaak te laten getuigen. Die rechter redeneerde: wat ze in Colombia allemaal toestaan, moeten ze daar zelf weten. Nijlpaarden in Amerikaanse dierentuinen zullen hopen op precedentwerking, maar kunnen voorlopig niemand aanklagen.

Lees ook:

Johannesburg groeit de natuur in, maar een nijlpaard in de tuin had niemand verwacht

Groeiend Johannesburg dijt uit richting de omringende natuurgebieden. Dus slinkt de leefomgeving voor wilde dieren. Maar een nijlpaard in de Kleine Jukskei-rivier, dat kwam voor iedereen als een verrassing.

Zo wil rechtsfilosoof Janneke Vink dierenrechten in de Grondwet verankeren

Janneke Vink (29) is jurist en doceert aan de Open Universiteit Maastricht. Ze behoort tot een intellectuele voorhoede die consequent spreekt van ‘de mens en andere dieren’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden