Coronacomplicaties

Amerikaanse ex-minister, diplomaat en generaal Colin Powell overleden

Colin Powell in 2004. Beeld EPA
Colin Powell in 2004.Beeld EPA

De Amerikaanse ex-minister van buitenlandse zaken, diplomaat en voormalige generaal Colin Powell is op 84-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn familie overleed hij aan de gevolgen van complicaties van Covid-19, al was hij wel volledig ingeënt tegen het coronavirus. Hij was de eerste zwarte minister van buitenlandse zaken van de VS en van 1989 tot 1993 de hoogste militair in het land.

ANP

Colin Luther Powell werd in New York uit Jamaicaanse ouders geboren. Na 35 jaar als beroepsmilitair te hebben gewerkt, trad hij op de voorgrond als populair politicus en bewindsman. Hij werd in een zeer roerige tijd in 2001 minister van buitenlandse zaken. Powell hield het bijna vier jaar vol. Hij vroeg toenmalig president George W. Bush voor het einde van zijn ambtstermijn als minister om ontslag.

Powell gold als een stem van gematigdheid en lag geregeld in de clinch met ministers als Donald Rumsfeld op Defensie die de harde lijn voorstonden. Het aanzien van Powell geraakte op een dieptepunt begin 2003 toen hij in de Veiligheidsraad van de VN een presentatie gaf over vermeende Iraakse massavernietigingswapens. Het verhaal bleek niet te kloppen en leidde met een Amerikaanse inval in Irak tot een van de bloedigste oorlogen in de regio waarvan de gevolgen nog steeds merkbaar zijn.

Een bijzonder pijnlijke afgang

Voor Powell was het een bijzonder pijnlijke afgang. Hij was het juist die lange tijd als een roepende in de Republikeinse politieke woestijn zich tegen militair optreden tegen Irak verzette, maar uiteindelijk toch het hoofd boog. Als briljant legerofficier en voormalig deelnemer aan de Vietnam-oorlog was hij überhaupt altijd terughoudend geweest bij militaire interventies. Die zouden volgens hem alleen zin hebben als er een duidelijk Amerikaans belang mee gemoeid was en de troepen zich snel zouden kunnen terugtrekken.

Ook bij de oorlog om de Iraki’s uit Koeweit te verdrijven in 1991, operatie Desert Storm, behoorde generaal Powell niet tot de haviken. Op zijn bureau in Washington prijkte de tekst van de Griekse historicus Thucydides: “van alle manifestaties van macht is terughoudendheid de meest indrukwekkende”. De operatie Desert Storm bezorgde hem echter wel wereldfaam en een status waar ‘politiek Washington’ niet meer omheen kon.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden