'Misdaad tegen menselijkheid'

Amerikaanse buitenlandminister beschuldigt China van genocide tegen Oeigoeren

De Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo.  Beeld AFP
De Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo.Beeld AFP

De Verenigde Staten hebben de Chinezen beschuldigd van genocide tegen de moslimminderheid Oeigoeren. De ongekend felle uithaal komt van de Amerikaanse buitenlandminister Pompeo, op zijn laatste volle dag in functie.

De bewindsman zegt dat de machthebbers in China misdaden tegen de menselijkheid en volkenmoord begaan in de westelijke regio Xinjiang. Die zouden gericht zijn tegen de Oeigoeren, maar ook tegen andere minderheden.

Pompeo noemde het Chinese optreden een belediging voor het Chinese volk en voor beschaafde landen overal op aarde. Hij waarschuwde voor de gevolgen van Chinese invloed in de vrije wereld. China en het communistische regime moeten ter verantwoording worden geroepen, vindt hij. Als het de Chinese communistische partij wordt toegestaan ​​om genocide en misdaden tegen de menselijkheid tegen haar eigen volk te plegen, kan ze zich aangemoedigd voelen de vrije wereld iets aan te doen “in de niet zo verre toekomst”, waarschuwde hij.

De minister drong er bij alle internationale organen, inclusief rechtbanken, op aan om zaken aan te spannen tegen de behandeling van de Oeigoeren door China. Hij sprak het vertrouwen uit dat de Verenigde Staten de druk blijven opvoeren.

Pompeo dient onder de Republikeinse president Trump, die woensdag wordt opgevolgd door de Democraat Biden. In de verkiezingscampagne van de komende president was de behandeling van de Oeigoeren ook al als genocide omschreven. Ook kondigde Biden al aan zich meer op mensenrechten te gaan richten. Waarnemers stellen dan ook dat de nieuwe regering-Biden deze verklaring van Pompeo mogelijk zal toejuichen, in tegenstelling tot veel andere recente stappen van de vertrekkende bewindsman.

Werkkampen

Mensenrechtengroeperingen zeggen dat zeker een miljoen Oeigoeren en andere overwegend Turkssprekende moslims zijn opgesloten in kampen in Xinjiang. Getuigen en activisten zeggen dat China probeert de Oeigoeren met geweld te integreren door islamitische gebruiken uit te roeien, onder meer door moslims te dwingen varkensvlees te eten en alcohol te drinken, wat verboden is door hun geloof.

China ontkent dat ten stelligste. Peking beweert dat de kampen opleidingscentra zijn, bedoeld om de aantrekkingskracht van islamitisch extremisme te verminderen.

Lees ook:

Zeker een half miljoen Oeigoeren gedwongen aan het werk als katoenplukker

Gedwongen arbeid komt in Xinjiang veel meer voor dan gedacht. Volgens een rapport over katoenproductie in de Chinese regio zou het gaan om zeker 570.000 gedwongen katoenplukkers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden