Verenigde Staten

Amerikaan zat meer dan veertig jaar vast voor moorden die hij niet beging

Kevin Strickland tijdens een ‘hearing’, begin november. Beeld AP
Kevin Strickland tijdens een ‘hearing’, begin november.Beeld AP

Kevin Strickland uit de Amerikaanse staat Missouri is dinsdag vrijgesproken na bijna 43 jaar onterecht vast te hebben gezeten. Zijn veroordeling is daarmee een van de langste onterechte gevangenisstraffen in de VS ooit.

Er zijn twee plekken die Kevin Strickland (62) absoluut wil bezoeken nu hij vrijgekomen is: de zee die hij nooit met eigen ogen heeft gezien, en het graf van zijn moeder. “Als we niet eerst bij de begraafplaats stoppen, dan ga ik er op handen en voeten naartoe”, aldus Strickland die inmiddels in een rolstoel zit, tijdens een gesprek met The Washington Post.

In 1979 werd Strickland veroordeeld voor de moorden op Sherrie Black, Larrie Ingram en John Walker, die in hun huis in Kansas City doodgeschoten werden. Cynthia Douglas, die die avond ook in het huis aanwezig was en het misdrijf overleefde door te doen alsof ze dood was, getuigde als enige tegen Strickland. Geen enkel tastbaar bewijsmateriaal kon de jonge man in verband brengen met het misdrijf.

Televisie

Ook benadrukte Strickland dat hij ten tijde van de misdaad thuis televisie zat te kijken, wat door familieleden werd bevestigd. Tóch kreeg de 18-jarige Strickland een levenslange gevangenisstraf opgelegd zonder mogelijkheid tot voorwaardelijke vrijlating gedurende de eerste 50 jaar.

Jaren later probeerde Cynthia Douglas haar getuigenis te herroepen, omdat ze zei dat de politie haar toentertijd onder druk zette. Ze verklaarde dat ‘dingen toen niet helder waren, maar nu weet ik meer en ik zou deze persoon graag willen helpen, als dat kan’. Douglas overleed voordat ze haar getuigenis formeel kon herroepen, maar zowel haar moeder als haar zus verklaarde in de rechtbank dat Douglas ‘de verkeerde man’ had beschuldigd.

Favoriete soap

De rechter James Welsh verklaarde dinsdag dat ‘het vertrouwen van het Hof in de veroordeling van Strickland zo is ondermijnd dat het vonnis geen stand kan houden en ongeldig verklaard moet worden.’ Toen het verlossende oordeel kwam, zat Strickland net zijn favoriete soap te kijken. Die werd onderbroken door een nieuwsflits waarin zijn vrijlating bekend werd gemaakt.

Advocaten van het Midwest Innocence Project, die Strickland hielpen bij zijn vrijlating, zeiden in een gesprek met BBC ‘dolgelukkig’ te zijn. “We waren ervan overtuigd dat elke rechter die het bewijsmateriaal zou zien, tot de conclusie zou komen dat Strickland onschuldig is en dat is precies wat er is gebeurd”, aldus Tricia Rojo Bushnell, juridisch hoofd van het project. “Het proces heeft aangetoond hoe ongelooflijk moeilijk het is voor het systeem om een fout te corrigeren. De officier van justitie vond ook dat Strickland onschuldig was en toch heeft het maanden geduurd (voordat Strickland werd vrijgesproken, red.). Het zou niet zo moeilijk moeten zijn.”

Hoewel Strickland nu vrijgelaten is, ontvangt hij geen compensatie van de staat Missouri voor zijn jarenlange onterechte gevangenschap. Dit komt doordat de schadevergoedingswet van Missouri alleen betalingen toestaat aan gevangenen die hun onschuld bewijzen door middel van DNA-analyse. Dit is niet het geval bij Strickland. Inmiddels is er wel een crowdfundingactie opgezet, die meer dan 200.000 dollar heeft opgebracht.

Lees ook:

Na 36 jaar onschuldige opsluiting eindelijk vrij

Het Amerikaanse OM doet actiever onderzoek naar juridische dwalingen. Daardoor kwamen maandag drie mannen vrij, nadat ze 36 jaar vastzaten voor een moord die ze niet begingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden