Vaccinatiecampagne

Amerika zwemt in de vaccins, maar Republikeinen willen er niet erg aan

Amerikanen wachten na hun vaccinatie in Seattle veiligheidshalve even op een stoel tot ze vertrekken mogen.
 Beeld AFP
Amerikanen wachten na hun vaccinatie in Seattle veiligheidshalve even op een stoel tot ze vertrekken mogen.Beeld AFP

Gebrek aan vaccins is niet het probleem in de VS. Het gebrek aan Republikeinen die zich willen laten inenten wordt zo langzamerhand nijpender.

Europese politici zullen hoogstwaarschijnlijk groen en geel worden van jaloezie bij het zien van de cijfers die Duke University deze week publiceerde. De rekenmeesters aldaar voorspellen dat de Verenigde Staten al in juli een overtollige voorraad van ten minste 300 miljoen coronavaccins hebben opgebouwd. Dat is inclusief de verwachte leveringen van de geplaagde vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson, maar de cijfers laten ook zien: de VS hebben die eigenlijk niet eens nodig.

Er worden nu al meer dan 3 miljoen prikken per dag gezet, vooral met Moderna en Pfizer. Bijna de helft van alle Amerikaanse volwassenen kreeg al minstens één prik, ongeveer 30 procent is volledig gevaccineerd. Bij zijn aantreden zei Joe Biden in honderd dagen 100 miljoen vaccins te willen toedienen, en dat werd toen als weinig ambitieus bekritiseerd. Inmiddels ligt het land op koers om ook het bijgestelde doel van 200 miljoen prikken ruimschoots te overschrijden.

De huidige regering heeft een enorme logistieke operatie opgetuigd om het vaccin in zo veel mogelijk armen te krijgen. “Ze hebben vaccinatiecentra in wijken geopend, gezorgd dat ze ook bij apotheken liggen en mobiele teams opgezet om ze bij mensen in lastig bereikbare gebieden af te leveren”, aldus landelijk corona-adviseur Anthony Fauci onlangs in een spreekbeurt.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Alle vaccins blijven in de VS

De andere succesfactor is dat de vorige regering met agressief beleid een grote productie op gang wist te brengen. Amerika houdt al die vaccins bovendien voor zichzelf. China, India en de Europese Unie stonden grote producenten toe bijna de helft van hun vaccins te exporteren, maar geen enkel Amerikaans vaccin verliet tot maart de VS.

Inmiddels begint zich een discussie te ontspinnen over de vraag wat Amerika straks moet met al die extra voorraden. Inzetten als diplomatiek smeermiddel? Verkopen? Op voorraad houden? Of doneren aan arme landen?

Maar de voortvarende campagne dreigt ook tegen een plafond te botsen. Want er is één groep Amerikanen die beduidend minder vaak ingeënt wordt, en dat zijn Republikeinse kiezers. Zo’n 40 procent wil zich zeker niet laten vaccineren, volgens onderzoeksbureau Civiqs. Onder Democraten ligt het percentage vaccinweigeraars slechts op 3. Dat verschil wordt nu letterlijk zichtbaar: de kaart met vaccinatiegraden per staat begint een beetje te lijken op de kaart met staten die Democratisch of Republikeins stemmen.

“We bereiken nooit groepsimmuniteit met één partij, of alleen met de kusten”, aldus epidemioloog Brian Castrucci op radiostation NPR. “Het moet een nationale inspanning zijn.”

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Biden heeft weinig te winnen bij een vaccinatiepaspoort

Dat de regering-Biden onlangs aankondigde dat er geen landelijk vaccinatiepaspoort zal komen, past waarschijnlijk bij die inspanning. Veel Republikeinen zijn allergisch voor maatregelen van de centrale overheid. Met een dwingend vaccinatiepaspoort worden de vaccins alleen maar verder gepolitiseerd, en daar heeft de regering-Biden meer bij te verliezen dan bij te winnen. Op dit moment roepen de meeste Republikeinse politici hun achterban tenminste nog op om zich te laten vaccineren.

Het is eigenlijk ironisch, zo verzuchtte de Republikeinse opinieonderzoeker Frank Luntz op publieke omroep PBS. Het grootste succes van de regering-Trump is misschien wel de snelle ontwikkeling van vaccins, en juist daarvan moeten zijn kiezers weinig hebben.

Luntz adviseert een aanpak die niet op dwang van bovenaf stoelt, maar op persoonlijke verantwoordelijkheid. Daar zijn Republikeinse kiezers gevoelig voor. “Wat toont er nu meer verantwoordelijkheid dan een vaccin dat niet alleen jezelf, maar ook je familie, je buurt en je vrienden veilig houdt?”

Lees ook:

Moeten we de productie van coronavaccins wel aan commerciële farmaceuten overlaten?

Rijke landen vechten elkaar de tent uit om schaarse coronavaccins, arme landen vallen voorlopig helemaal buiten de boot. Kunnen we de productie van vaccins wel helemaal aan private bedrijven overlaten?

Minder vaccinaties, meer doden. Waarom zwart Amerika zwaarder lijdt onder de pandemie

Amerika kijkt reikhalzend uit naar het moment dat vaccinaties de coronapandemie eronder krijgen. Zwarte Amerikanen zijn daarbij hekkensluiter. Dat komt doordat ze armer zijn. En door hun wantrouwen tegen de autoriteiten – vooral die in witte jassen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden