E-tabaksindustrie

Amerika verbiedt populairste e-sigaret ‘Juul’

Een vrouw met een Juul e-sigaret.  Beeld AP
Een vrouw met een Juul e-sigaret.Beeld AP

De Amerikaanse medicijnen- en warenautoriteit FDA heeft de verkoop van e-sigaretten van het merk Juul Labs volledig verboden.

Redactie Trouw

Het bedrijf kon niet afdoende bewijs leveren dat de e-sigaretten per saldo een voordeel voor de volksgezondheid opleveren, waardoor de FDA de toestemming om deze producten te verkopen intrekt.

E-sigaretten waren enkele jaren geleden in opkomst, omdat ze werden gepresenteerd als beter alternatief voor het roken van sigaretten of andere rookwaar. Ze bevatten geen tabak, maar vaak wel nicotine.

De FDA moest nagaan of deze producten mensen helpen bij het stoppen met roken. Zo ja, dan moeten de voordelen voor bestaande rokers ook opwegen tegen de gezondheidsschade bij nieuwe gebruikers van e-sigaretten.

Jongeren

De FDA stelt dat juist veel jongeren in de VS zijn begonnen met ‘vapen’, zoals het roken van de e-sigaretten heet, door de opkomst van grote spelers op de markt zoals Juul. De FDA vond de gegevens die Juul Labs aanleverde voor het onderzoek onvolledig en soms zelfs met elkaar in tegenspraak, meldt het agentschap. Alle producten van het merk zijn nu verboden in de VS. Winkels die nog Juul-producten hebben liggen, moeten deze verwijderen.

Ook in Nederland ligt het vapen onder vuur, mede door zorgen over de populariteit ervan onder jongeren. Vanaf 1 juli is het verboden om e-sigaretten met smaken zoals aardbeienijs, mango of hazelnootpasta te verkopen.

De e-sigaret was in 2021 al in 37 landen verboden, en daar komen sindsdien steeds meer landen bij. De verkoop en import van de e-sigaret werd drie weken geleden nog in Mexico verboden, maar winkeliers mogen nog wel hun bestaande voorraad verkopen. In Singapore is niet alleen de handel in e-sigaretten verboden, maar ook het bezit ervan. Wie zich schuldig maakt aan handel of bezit van het product riskeert een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een geldboete van ongeveer 6800 euro.

Singapore overweegt ook om naar Nieuw-Zeelands voorbeeld een verbod in te stellen op gewone sigaretten. Nieuw-Zeeland kondigde in december vorig jaar een nieuwe wet aan, waarin ieder jaar de minimumleeftijd voor het kopen van sigaretten met een jaar oprekt. De minimumleeftijd voor het kopen van sigaretten is daar nu 14 jaar, wat betekent dat wie nu 14 jaar of jonger is voor de rest van zijn leven te jong zal zijn om sigaretten te kopen.

Lees ook:

De ‘Juul’ komt eraan: hoe de e-tabaksindustrie oprukt

De e-sigaretten van Juul zijn een ‘epidemie’ onder Amerikaanse tieners, waarschuwen gezondheidsautoriteiten. Het bedrijf heeft nu miljarden opgehaald om ook de internationale markt te veroveren.

Nieuw-Zeeland verbiedt jongeren voor de rest van hun leven sigaretten te kopen

Nieuw-Zeelanders die nog vasthouden aan hun sigaret, behoren wat hun regering betreft tot de laatsten der rokers. Er komt in ieder geval geen nieuwe generatie rokers bij, aldus de regering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden