NieuwsNigeria

Alweer vijfde black-out in Nigeria dit jaar

Een Nigeriaanse straatverkoper probeert bij het licht van zijn zaklamp nog noten te verkopen tijdens de vorige black-out op 22 maart.  Beeld AFP
Een Nigeriaanse straatverkoper probeert bij het licht van zijn zaklamp nog noten te verkopen tijdens de vorige black-out op 22 maart.Beeld AFP

Grote delen van Nigeria, waaronder de hoofdstad Abuja, zaten vrijdagavond en een groot deel van het weekend zonder stroom. Het licht viel voor bijna 48 uur uit in het Afrikaanse land met ruim 200 miljoen inwoners.

Erik van Zwam

Het netwerk dat elektriciteit van de elektriciteitscentrales naar de klant moet brengen, het grid, viel uit. In drie weken tijd was dat al de tweede keer en zelfs de vijfde keer dit jaar dat het enorme Afrikaanse land met een soortgelijke stroomuitval te maken kreeg.

Doordat het grid platlag, veroorzaakte dat een kettingreactie, waarbij de ene na de andere energiecentrale ermee stopte omdat het zijn elektriciteit niet kwijt kon.

Te weinig energie in olieland Nigeria

Het ministerie van energie weet de nationale black-out aan een daad van vandalisme bij een transmissie toren in het zuidoosten van het land. Maar of dat werkelijk de oorzaak is, staat niet vast en moet onderzocht worden. Het elektriciteitsgrid blijkt notoir onbetrouwbaar te zijn. Ook wordt er veel te weinig energie opgewekt in het olieland Nigeria. De elektriciteitscentrales kunnen gezamenlijk 12.500 megawatt produceren, maar leveren hooguit een fractie daarvan, circa 4000 megawatt per dag.

Bij de vorige massale storing, circa drie weken geleden, zei president Muhammadu Buhari dit ‘diep te betreuren’ en bood zijn excuses aan. Hij heeft bij de vorige verkiezingen beloofd te zorgen voor een stabiel functionerende elektriciteitsvoorziening, maar daar is weinig van terecht gekomen.

Bij elke stroomstoring zijn vooral huishoudens en het midden- en kleinbedrijf de dupe en gaat het ten koste van de broodnodige economische groei in een land waar de meerderheid van de bevolking arm is.

Lees ook:

Zet ‘Vadertje Traag’ er in Nigeria dit keer wel de vaart in?

President Buhari van Nigeria kan aanblijven, ook al zijn veel Nigerianen niet te spreken over zijn eerste vier jaar. Ze eisen eindelijk economische vooruitgang en bestrijding van corruptie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden