Verenigd Koninkrijk

Als eerbetoon aan de vermoorde parlementariër David Amess krijgt Southend stadsrechten

Een briefje op de parlementszetel van de vermoorde parlementariër David Amess waarschuwt zijn plek vrij te houden. Beeld via Reuters
Een briefje op de parlementszetel van de vermoorde parlementariër David Amess waarschuwt zijn plek vrij te houden.Beeld via Reuters
Pieternel Gruppen

Waar en wanneer hij maar kon pleitte David Amess voor stadsrechten voor Southend, de plaats die hij als parlementariër in het Lagerhuis vertegenwoordigde. Na zijn dood wordt zijn wens ingewilligd. De Conservatieve volksvertegenwoordiger werd vrijdag tijdens zijn spreekuur in Southend vermoord; als eerbetoon heeft de Britse koningin Southend nu alsnog stadsrechten gegeven.

In 2019 hield Sir Amess in het Lagerhuis nog een vurig pleidooi voor het verlenen van de stadsstatus waarbij hij Southend de hemel in prees. Van goede restaurants en een luchthaven, een 150-jaar oude rugbyclub die op vrijwilligers draait, tot aan de langste pier ter wereld. Allemaal redenen volgens Amess om Southend tot stad te verheffen. Bovendien kost het niets, betoogde hij, terwijl de lokale economie en toerisme door de stadstatus een boost zou krijgen.

Standbeeld

Met de verwerving van de stadsrechten zal zijn erfenis voor altijd voortleven in Southend, zei partijgenoot Tony Cox tegen de BBC. “Maar het breekt echt mijn hart dat hij het niet meer meemaakt. Ik weet zeker dat hij nu naar beneden kijkt en zegt ‘mijn werk in Southend is compleet’.”

De aartsbisschop van York en tevens vriend van Amess , Stephen Cottrell, denkt dat het, nu Southend stadsrechten krijgt, ook tijd is voor een standbeeld van Sir Amess. Een plek heeft hij ook al in gedachten: op de kop van de lange pier van Southend.

Lees ook:
Britten in shock na terroristische moord op parlementariër Amess. ‘Dit kan elke politicus overkomen’

De moord op de Britse parlementariër David Amess vrijdag was waarschijnlijk een daad van islamitisch terrorisme. De schok in het land is groot. Moeten politici extra worden beveiligd?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden