Brexit

Als de nieuwe Britse immigratieregels ingaan, is het ‘bye bye’ voor de Poolse loodgieter

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel maakte gisteren het nieuwe Britse immigratiesysteem bekend.  Beeld AP
Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel maakte gisteren het nieuwe Britse immigratiesysteem bekend.Beeld AP

De Britse regering stelt vanaf volgend jaar strenge immigratie-eisen. Werkgevers in de landbouw, horeca en zorg voorzien grote problemen.

Romana Abels

De Britse hotelsector zit met zijn handen in het haar, sinds de regering woensdag de nieuwe immigratie-eisen bekendmaakte. Ook de koffietent­jeswereld is radeloos. Vanaf 1 januari volgend jaar zijn er geen mogelijkheden meer om Poolse of Roemeense kamermeisjes en barista’s in dienst te nemen.

Het Verenigd Koninkrijk gaat vanaf volgend jaar rigoureus op slot voor laaggeschoolde immigranten. Mensen die geen Engels spreken komen er ook niet meer in. Dat bleek woensdag uit de nieuwe immigratieplannen van de regering-Johnson. Alleen kenniswerkers die specifieke vaardigheden meebrengen, komen het land nog in, en dan alleen als zij al een baan hebben. Voor de duizenden laaggeschoolde arbeiders uit EU-landen die nu werken in de land- en tuinbouw, de bouw en de horeca, is na 1 januari geen plaats meer.

Het is een hele verandering voor het Verenigd Koninkrijk, waar op dit moment vele duizenden Europeanen in laagbetaalde banen werken. Diegenen die er nu al zijn, kunnen blijven als ze op tijd aantonen dat ze al in het land waren voor de brexit. Voor nieuwe migranten zullen vanaf 1 januari de nieuwe regels gelden.

De nieuwe immigratieregels zijn gebaseerd op het Australische puntensysteem. Wie in het land wil werken, moet punten bijeen sprokkelen. Een baan hebben levert een aantal punten op, het salaris en de gevolgde opleiding ook. Volgens de Britse regering neemt het VK met dit systeem ‘de controle terug’ over zijn grenzen. Het systeem is bedoeld om de huidige ‘verstoring’ van de arbeidsmarkt door de vrijheid van personenverkeer uit de EU tegen te gaan.

Brexiteers

Onder fervente brexiteers werd het nieuwe immigratiesysteem met gejuich ontvangen. ‘Eindelijk! Hier hebben we voor gestemd!’, kopte de krant Daily Mail woensdag. In de Golfstaten waren de reacties ook enthousiast, nu de arbeidsmarkt voor mensen van buiten Europa toegankelijker wordt. ‘Vanaf 2021 kun je in het Verenigd Koninkrijk werken’, schreef het online magazine Gulfnews.

Maar vanuit het Britse bedrijfsleven zijn de reacties beduidend minder enthousiast. De voedselindustrie reageerde meteen met het bericht dat het zonder EU-werknemers onmogelijk zal zijn om alle voedsel verpakt en al in de supermarkten te krijgen. Koffiebars lieten weten dat ze geen idee hebben hoe ze zonder hun EU-medewerkers open moeten blijven, aangezien slechts een op de vijftig barista-sollicitanten van Britse afkomst is. De hotelwereld wees erop dat Oost-Europese immigranten de kamers schoonmaken en de ingangen bewaken.

Labour is kritisch

Ook oppositiepartij Labour is behoorlijk kritisch. Die partij vermoedt dat ook een flink aantal zorgmedewerkers uit de EU geen visum meer zal krijgen. Er is in het nieuwe systeem waarin een minimum-jaarinkomen van 25.000 pond geldt, weliswaar een uitzondering gemaakt voor beroepen waaraan flinke tekorten zijn, zoals verpleegkundigen, daarmee zijn nog niet alle vacatures in de zorg gedekt. Het complete Britse zorg­systeem leunt zwaar op immigranten uit andere Europese landen.

Maar volgens de regering is dit nu eenmaal de manier waarop het Verenigd Koninkrijk moet losbreken uit Europa. Het zal zich zowel van het continent als van goedkope Poolse arbeid moeten bevrijden.

Net zo min als voor goedkope loonwerkers is er vanaf volgend jaar ruimte voor buitenlandse zelfstandigen. Dat betekent dat Poolse loodgieters en Roemeense bouwvakkers zich niet langer als zzp’er in het Verenigd Koninkrijk kunnen vestigen. Zelfs het aantal buitenlandse artiesten en sporters moet worden beperkt.

Lees ook:

‘Als de Europeanen weggaan, stort de economie in elkaar’

In Birmingham (1 miljoen inwoners) komt alles samen: post-industriële armoede, migratie en een enorme diversiteit. Er zijn witte wijken die een zo hard mogelijke brexit willen, maar de stad is ook de zetel van de Britse auto-industrie, die het na vertrek uit de EU hard te verduren krijgt. Dit keer: de Oost-Europeanen.

De EU-burgers in Engeland voelen hoe hard de brexit is

Zo’n drie miljoen EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen, moesten actie ondernemen om na de brexit te mogen blijven. Ze vrezen dat ze zich nooit meer zo veilig zullen voelen als voorheen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden